Svartbrödernas 1200-talsvärld kan bli del av nya kulturarenan
I marken vid S:t Nicolai ruin ligger svartbrödernas 1200-talskonvent begravt. Hur det kan bli en del av "upplevelsen Kultudralen" är dock oklart.
Arkeolog. Per Widerström vill låta allmänheten få ett titthål in i 1200-talet.Arkivfoto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
I höstas grävde arkeologerna Per Widerström och Johan Norderäng ut delar av marken precis norr om S:t Nicolai ruin, i jakt på dominikanerbrödernas konventsbyggnad. Grävningarna gjordes som en del av projekteringen inför Kultudralen, för att ge en bättre bild av områdets historia. Man fann det man sökte.
När GA senast besökte utgrävningarna i oktober, var det sagt att det var projektets sista dag. Grävpengarna var slut. Men:
- Mycket tack vare era artiklar, den uppmärksamhet projektet fick, så kunde politikerna skaka fram lite mer pengar! Vi kunde komplettera vår undersökning under en vecka, berättar Per Widerström.
Därefter fylldes grävgropen igen, med sand och fiberduk.
- Vi gjorde så för att vi lätt ska kunna öppna den igen, om vi vill. Att delar av fynden kommer att visas är helt klart. Om det blir de fysiska lämningarna, bilder eller ett föredrag i ruinen, det vet jag inte.
Från Kultudralens sida finns ett tydligt intresse av att visa ruinens levande historia. Ännu finns dock inga pengar till en utställning av vare sig fynd eller fyndplats.
Per Widerström konstaterar att det också finns flera praktiska utmaningar att överbrygga.
- Ett problem är att vi pratar om ett källarrum från 1200-talet och det ligger ganska djupt i marken. Hur man ska hindra det från att vattenfyllas vet jag inte - och det går knappast att ha ett öppet hål mitt i Visby. Alla är ju inte spiknyktra på somrarna, det går folk med hundar där och... tja, det måste nog täckas på något sätt och det är kostsamt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!