Sven-Erik Pernler ger ut gotländskt herdaminne
"Präst efter präst - herdaminne för Gotlands medeltid". Det är titeln på docent Sven-Erik Pernlers, Bara Hallgårds, kommande bok.
Foto: Tobias Wallström
Herdaminne är en biografisamling över präster inom ett visst område/stift. Sven-Erik Pernler vill också medverka till att förbättra genrens standard och rykte.
- Min ambition är att sätta en ny standard för herdaminne som genre. Den ska vara saklig och intressant för allmänheten men också vetenskapligt stringent.
Han menar att många tidigare verk, bland dessa välkända O W Lembkes "Wisby stifts herdaminne", bidragit till att felaktigheter förts vidare till exempelvis sockenböcker.
- Tyvärr mäste jag korrigera nästan allt som står hos Lembke. Han forskade inte utan skrev av och med mängder av fel som förs vidare i sockenböcker som sedan vimlar av tosigheter.
Sven-Erik Pernler har avgränsat sitt verk till Gotland till och med medeltiden (då ön hörde till Linköpings stift). Grunden finns sedan tidigare. Alltsedan hans avhandling "Gotlands medeltida kyrkoliv - biskop och prostar" från 1977 har han samlat material och arbetat med herdaminnet. I början av 1980-talet fanns ett manuskript klart för tryckning men då saknades resurser för publicering.
Sedan dess har arbetet, frånsett materialinsamling, vilat fram till för ett år sedan. Då startade en nysatsning som innebär att boken planeras att komma ut i skriftserien Arkiv på Gotland. Landsarkivet bidrar via egna fonder och medel till tryckkostnader söks även från andra fonder till en tryckupplaga om tusen exemplar. .
- Till Arkivens dag 2011 hoppas jag att den skall föreligga.
Sven-Erik Pernler noterar att det inte enbart varit en nackdel att materialet fått vänta på publicering.
- Flera präster har kommit i dagen och flera intressanta källor om Gotland har gått ut i tryck. Och medeltidsintresset i dag är ännu större.
Drygt 500 präster plus lika många andra personer, lekmän som klerker, med anknytning kommer att finnas med. Verket kommer att illustreras av 250-300 bilder. Men innan herdaminnet definitivt färdigställs vill Sven-Erik Pernler också ha hjälp av allmänheten med ytterligare uppgifter och föremål att studera. Läget för medeltida prästgårdar där sådana inte är belagda är synnerligen intressant.
- I Hemse är man helt övertygad om att man aldrig haft någon egen präst och därmed heller ingen prästgård. Jag är av flera skäl övertygade om motsatsen.
Men även andra upplysningar och källor är välkomna.
- Någon anteckning i handskrift från 1600/1700-tal som ännu inte är återupptäckt. Eller åkerfynd, exempelvis av sigillstampar med kyrklig anknytning. De var ganska lätta att tappa och är grädde på moset i det här sammanhanget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!