Sveriges argaste liberal?

Rubriken ovan syftar inte på den nye folkpartiledaren. Istället är det fråga om Carl af Forsell (1783-1848). Aldrig hört namnet? I så fall är du i gott sällskap.

Foto:

Kultur och Nöje2007-09-14 04:00
Mannen ifråga har inte förrän i de yttersta av dessa dagar begåvats med en biografi - av historikern Henrik Höjer. Carl af Forsell: officer, statistiker och filantrop. Men i själva verket var Forsell inte så värst "arg".
Trots att han inte var adlig lyckades Forsell ändå göra karriär som officer i det förstockade 1800-talssverige. Men för det krävdes att han blev kuppmakare. Två gånger lyckades han satsa på rätt häst, förlåt kung. Först (1809) deltog Forsell i den lyckade avsättningen av Gustav IV Adolf -- "Galenpannan" för att citera den nyligen avlidne Lars Forssell. Forsell blev adjutant åt tronpretendenten Christian August och hade nog kunnat mygla sig fram med hjälp av denne. (Mitt antagande.) Men Christian föll av hästen och dog.
Nu följde Forsells verkliga lyckokast - han blev adjutant åt Bernadotten Karl Johan och denne blev seglivad som alla Bernadottar. Den nye kungen lärde sig aldrig svenska medan Forsell råkade vara en fena på franska! Forsell adlades och blev 1824 överdirektör för Lantmäteriverket. Han var långtifrån den mest meriterade men den tidens Sverige var korrupt. (Mitt omdöme.)

*
Det intressanta med Forsell är att han inte är så intressant! Som sagt inte så arg och inte heller skandalös eller överbegåvad. Men han är med och banar väg för det nya Sverige genom alla sina skriverier, företag, reformförslag och sist men inte minst statistiska tabeller! Forsell förkroppsligar det nya som obevekligen trängde sig fram bakom det förstockade och skitviktiga Överhetssverige: ångmaskinens, medelklassens och folkbildningens Sverige.
!831 gav Forsell ut "Statistik över Sverige" vilket inte låter som en kioskvältare men det var den då. Det verkliga Sverige avslöjades och den läskunniga allmänheten slukade siffrorna. Förgripligt tyckte makthavarna och Forsell föll till sin förtvivlan i onåd. Men han gick vidare på den enda vägen. Forsell grundade "Sällskaper för nyttiga kunskapers spridande" och startade 1834 "Läsning för Folket" - Sveriges första populärvetenskapliga tidskrift och en enorm succé.
1700-talsofficeren med fransk orientering hade snabbt förvandlats till en fredlig reformföretagare med England som förebild. Ett av hans sista projekt var småbarnsskolan. De mycket små borde också vara tillgängliga för bildning!

*
Finessen med Höjers biografi är att den via den personligen ointressante Forsell ger möjlighet att beskriva 1800-talets svenska mentalitetssprång. Inte minst betydde den moderna kartan mycket för uppbyggandet av nationalmedvetandet. Forsell fick av sina bägge kungliga beskyddare i uppdrag att göra en karta över det nya långsträckta Sverige - Finland förlorades ju 1809. Den fanns i bokhandeln 1826.
"Kärleken till en sak är grundad på kännedomen därav" trodde den rationelle liberalen Forsell. Nationalanda skulle skapas genom att Folket fick kunskap om sitt land.
Imponerande är att Forsell mot slutet av sitt liv anslöt sig till den uppflammande nykterhetsrörelsen. Sverige var försupet och det stod förstås alldeles i vägen för reform- och folkbildningsarbetet. Först höll sig Forsell till måttlighetslinjen som så många andra ståndspersoner. Hur skulle man kunna avstå från det älskade vinet? Till sist blev den gamle reformatorn i konsekvensens namn absolutist.
Höjer hade kunnat döpa Forsell till "Sveriges mest självklare liberal". Sverige gick framåt med självklarhet och det gällde "bara"att hålla takten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!