Täljhäfte ska överbrygga tappad kunskap i ämnet
Hemslöjdskonsulenten Frode Falkenhaug kunde på torsdagskvällen presentera det på eftermiddagen från tryckeriet komna häftet på det täljcafé som arrangerades i Langska huset i Visby.
Täljhäftet, där även formgivaren Tomas Helleberg medverkar som illustratör, är främst tänkt som en inspirationskälla för de som lär ut hantverket, det vill säga oftast slöjdlärare. Frode Falkenhaug menar att kunskap om täljtekniken under de senaste tio åren minskat i snabb takt hos eleverna. En utveckling som sammanfaller med dator-revolutionen.
- Jag har hållit på som hemslöjdskonsulent i 15 års tid. I början när jag höll kurser och fortbildningar brydde man sig mera om formen och materialet och hur man var kreativ. När det gällde tekniken sa man bara "tälj till det", det var en vardagsteknik som man förutsatte att alla kunde, som att cykla.
Men de senaste tio åren menar Frode Falkenhaug att det hänt något markant med den kunskapen.
- Det följer mönstret i samhället i stort. Mattekunskapen sjunker liksom läsförmågan, det har sjunkit en årskurs. Samma sak med det finmotoriska, det har falllit under samma tidsperiod och det sammanfaller med pc-revolutionen.
Därför får man i dag vid slöjdundervisning börja på ruta noll, konstaterar Frode Falkenhaug.
- Jag har därför tagit fram ett häfte. Där andra visar mer föremål och inspiration har jag här tagit fasta mer på det motoriska, hur man står när man täljer för att alla muskler ska samverka.
Täljhäftet vänder sig således först och främst till den som lär ut konsten, inte till nybörjaren.
- Jag vänder mig till pedagogen, jag tror att allt hantverk är beroende av att någon som är duktig visar. Slöjdlärare och andra som arbetar med skapande verksamhet ska få nya uppslag hur man lägger upp sin undervisning.
- Många täljare blir sittande och pillar med knivspetsen, man glömmer att det handlar om kraftiga tag, eller spänner fast ämnena i hyvel eller täljbänk, då tappar man något.
Häftet är tillkommet med stödmedel från Nämnden för hemslöjdsfrågor. Det är utgivet i pärmform så att det går att fylla på efter hand med ny information och idéer etc.
- Två blad per år ska det bli möjligt att prenumerera på, säger Frode Falkenhaug.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!