Tar med läsaren på guidad tur

Margareta Nilsson har skrivit en uppsats om Lennart
Lundströms arkitektur i Visby.

Kultur och Nöje2007-05-09 06:00
Lennart Lundströms arkitektur i Visby med betoning på tingshuset. Så heter den 40-poängsuppsats i konstvetenskap vid Stockholms universitet som Margareta Nilsson skrivit. Hon var nyligen på Gotland och presenterade sitt arbete.
Margareta Nilsson är dotter till forne trädgårdsmästare Otterman vid Gustavsvik. Arkitekten Lennart Lundström växte också upp i Visby och de båda var studiekamrater. Bland de Lundströmska skapelser som Margareta Nilsson nämner i sin uppsats finns den första delen av Gustavsviks semesterby från slutet av 50-talet, som nu är riven. Andra byggnader av Lennart Lundström som nämns i uppsatsen är "Villa Hultgren" på Nygatan 55, en villa på Vårdklockegatan 18, ett gårdshus på Nikolaigatan 15, trappgaveln på Wisby hotell samt kvarteret Linden utanför Skansport.

Men fokus för uppsatsen är alltså tingshuset i Visby, byggnadsminnesmärkt 1993 och under arkitekturåret 2001 framröstad av allmänheten till länets bästa nutida byggnad i en tävling arrangerad av bland andra Riksutställningar. "Ett modernt gotlandshus som för med sig det bästa från det gamla stenhuset och utvecklar det i ett modernt formspråk. Ett välproportionerat och enkelt hus med rena linjer - dess skimrande fasad utstrålar rättvisa och sanning", löd motiveringen.
Margareta Nilsson tar med läsaren på upptäcksfärd, en guidad rundtur med fokus på alla detaljer som öppnar ögonen åt betraktaren. Byggnaden invigdes 1962 och kom i folkmun att kallas "Tingshusladugården" eftersom utformningen kan föra tankarna till en ladugård. Enligt uppsatsförfattaren anser arkitekten att associationerna är förståeliga och inte behöver uppfattas som negativa eftersom landsbygdens ekonomibyggnader ofta gett prov på arkitektoniska kvaliteter.
Omgivningen ställde höga krav på utformningen och huset präglas av enkelhet i form och utförande med stora, enkla drag. Arkitekturprofessorn vid Lunds tekniska högskola, Hans Asplund, har talat om en "kaotisk brutalitet i nyetableringen utanför Visbys historiska kärna" men att tingshuset utgör "ett lysande undantag i denna bråte".
Margareta Nilsson beskriver gaveln mot väster som stram och tycker att den utstrålar stilla värdighet. Den östra gaveln tycker hon ger ett intryck av att vilja hälsa en ny dag välkommen. Inomhus pekar hon ut detalj efter detalj som tillsammans ger en konstnärlig och funktionell helhet. Utformningen av ljusinsläpp, armaturer, möbler och annat stannar hon till vid. Även de olika konstnärernas utsmyckningar beskrivs.
Stor arkitektur där inget lämnats åt slumpen, med inredningsdetaljer som pekar på stort kunnande och enastående insikt i materialens möjligheter, lyder uppsatsförfattarens eget omdöme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!