?Tartuffe? fortfarande aktuell

Kultur och Nöje2005-01-15 06:00
Molières drygt 400 år gamla ?Tartuffe? är vårens stora pjäs på Länsteatern. Pjäsen ansågs mycket kontroversiell när den skrevs, på grund av att den handlar om religiöst hyckleri. Molière blev så impopulär att hans gravplats - som låg utanför kyrkogården - skändades.
- Vår uppsättning kommer också att bli kontroversiell, säger Örjan Herlitz, chef på Länsteatern, tillika pjäsens regissör.
I Länsteaterns version utspelas komedin i en frikyrka och året är 2005. Pjäsen handlar om den otrevliga pastorn Tartuffe som verkligen inte lever som han lär. Hela församlingen genomskådar honom, utom äldste brodern Orgon, vars fru Tartuffe till råga på allt försöker få i säng.
- Pjäsen är inte ett angrepp på kyrkan, utan på de avarter som finns. Hur man i olika sekter fjärmar sig från bibelns kärleksbudskap, säger Örjan Herlitz.

*
Manuset har ändrats en aning, fått ett modernare språk och ett annorlunda slut. Originalslutet har under alla år fått kritik för att det fjäskar för mycket med kungen.
- Men vi försöker ha kvar så mycket av Molieres text som möjligt, säger regissören.
Rollistan utgörs av en del bekanta namn och några nya. Tartuffe spelas av Lennart Bäck, som även spelar Orgons mor, Pernelle.
- Tartuffe kommer in först i tredje akten och Pernelle har sin stora stund i den första, säger Örjan Herlitz.
Orgon spelas av Evert Jansson. I rollen som Orgon fru Elmire ses Catrin Rodosi som är frilansare från Stockholm. En annan fastlandsimport, Niklas Larsson från Skellefteå, spelar Orgons son Damis.
Lena Bogegård spelar Dorine, som i originalet är piga men nu arbetar som vaktmästare.
- Hon är den som utmanar Tartuffe. En sanningssägare, kommenterar Örjan Herlitz.

*
Rollen som Orgons svåger Cleante spelas av Mats Sundberg och Marianne av Camilla Eriksson.
?Tartuffe? har premiär den 4 mars.
Under våren ges tre föreställningar (20 januari, 10 februari och 21 april ) av ?Från skapelse till undergång? på Fornsalen. Det är ett skådespel med Örjan Herlitz och Lena Bogegård om tiden då asatron ersattes av kristendomen.
Musiken är skriven av Marcus Wrangel, Eirik Östby, David Löfberg från Tonsättarskolan och ljussättningen av Ulf Grönhagen och Mari Ljungström.
Folkmusikdramat ?Volund? av Eva Sjöstrand spelas för åttondeklasser i Visby under april och på invigningen av vikingaåret. Det framförs av musikelever på folkhögskolan i Hemse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!