Te är temat hos en framgångsrik bälgare

När Ulla Hellman spänner bågen och skapar sin första separatutställning är temat te.- Jag är storbälgare både till tröst och för att pigga upp mig, säger Ulla Hellman som i kväll har vernissage av "En kopp te" på Langska huset.

Virkat garn som sedan fått en hård yta av trälim är materialet till detta objekt, kanna och kopp. Bakom ses Ulla Hellmans favoritkopp, trots det avslagna örat.

Virkat garn som sedan fått en hård yta av trälim är materialet till detta objekt, kanna och kopp. Bakom ses Ulla Hellmans favoritkopp, trots det avslagna örat.

Foto:

Kultur och Nöje2011-10-25 04:00

Ulla Hellman fick förra året Ella Skoglunds modellstipendium för att utforska möjligheterna att skapa skulpturer av traditionella textila tekniker men i andra material.

Redan då var denna hennes första separatutställning inplanerad och nu redovisar hon samtidigt vad stipendiet använts till - ett flertal objekt, alla med te som minsta gemensamma nämnare.

Här finns kannor och muggar till glädje, tehuvor till värme och tepåsar, gärna Earl Grey, till tröst.

Trots att Ulla har tekoppen med sig både i jobbet och till vila är det påste som gäller.

- Jag gillar inte att få tebladen i munnen, förklarar hon.


Virkad ståltråd
Ulla Hellman var med och startade Blå Måne på 80-talet då hon kom hem efter studier på Nyckelviksskolan. Därefter blev det två år på textilhögskolan i Borås och hennes produktion sträcker sig över hela spektrumet, konst, konsthantverk och design.

Utställningen "En kopp te" har hon haft i huvudet under en längre tid. Hon har virkat både ståltråd och garn som sedan bestrukits med lim och gett form åt ståtliga tekannor. Armens kalsonger och en gammal korsett har blivit tehuvor, nästan alltid i dialektiska par, hans och hennes eller raff och prinsess.

Till varje objekt hör också en pressad bricka och ett handtryckt tyg i matchande färger och mönster.

Favoritkoppen på jobbet finns med i jätteformat på utställningen, gjort av hönsnät och papier mache och klädd med tyll. Men här liksom på originalet saknas sedan länge det avslagna örat.

Objekten andas en hel del humor, men här lyser även glädje och sorg igenom.


Vacker infärgning
Ett udda objekt är det "tyg" hon sytt ihop av 156 väl använda och sedan torkade tepåsar hon sedan vecklat ut. De tunna, nästan transparenta tepåsarna har färgats vackert av teet och för att inte göra det alltför lätt för sig har snörena till påsarna sedan använts för att sy ihop det hela.

156 påsar Ica:s Earl Grey motsvarar Ulla Hellmans dagskonsumtion under en månad och på brickan framför har hon ställt temuggar och mjölktetra, allt skapat av väl patinerad najtråd, lika rostbrun i färgen som det flammiga tepåstyget.

I dag är Ulla Hellman medlem av Kvinnfolki och har även en deltidsanställning som föreningskonsulent på Gotlands hemslöjdsförening.

Utställningen på Langska huset kan ses till och med 17 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!