Teater och dans slås ihop

Satsningen på en framtid scenkonstorganisation prioriteras, liksom administrationen av kultursamverkansmodellen där kulturkonsulenterna får en tydligare roll i samarbete med den regionala kulturstrategen.Det var de stora nyheterna när kultur- och fritidsnämnden i går klubbade revideringen av kulturplanen för 2013.

Länsteatern. Inom Länsteaterns organisation kommer i framtiden även Länsdansen att ingå. Bilden är från Suzanne Ostens besök på Länsteatern 2008.Foto: Tommy Söderlund/gt arkiv

Länsteatern. Inom Länsteaterns organisation kommer i framtiden även Länsdansen att ingå. Bilden är från Suzanne Ostens besök på Länsteatern 2008.Foto: Tommy Söderlund/gt arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Kultur och Nöje2012-09-05 04:00

evideringen av Kulturplanen var den stora punkten när kultur- och fritidsnämnden i går sammanträdde och även inbjudit de fyra internationella konstnärscentra som finns på Gotland för en presentation av verksamheterna med efterföljande diskussion.

De fyra residensen Baltic Art Center, Författarcentret, Tonsättarcentret och Bergmangårdarna som alla tillför Gotland stora värden genom att besökare från hela världen kommer hit.

Nämnden menar att huvudansvaret för residensens verksamhet fortsatt ska ligga hos staten genom Kulturrådet, men att verksamheten bör knytas närmare regionen genom olika kulturyttringar som exempelvis författarmöten, konserter och utställningar för att också göra dem mera kända för alla gotlänningar.


Dans och teater ihop
Den största nyheten och förändringen som nämnden i går beslutade är att sammanföra Länsteatern och Länsdansen till en gemensam organisation - under Länsteaterns tak och administration.

- Det innebär att vi skapar en plattform för en fast dansscen på Gotland och det är dessutom ett steg i rätt riktning för den kommande scenkonstorganisationen, menade förvaltningschefen Maria Modig som tillsammans med nämndens ordförande Jannica Sörestedt och viceordförande Hanna Lenholm, båda (S), mötte pressen efter sammanträdet.

Scenkonstorganisationen är prioriterad, även om ingen i dag tror att den kommer att vara fullt ut förverkligad redan under nästa år.

Men frågan om ett scenkonsthus förs härmed högt upp på den politiska dagordningen.


Två halva = en hel
För att ytterligare stärka scenkonsten kommer de två planerade halvtidstjänsterna som musikkonsulent och teaterkonsulent nu att tillsättas med en scenkonstkonsulent på heltid.

Sedan tidigare finns ju redan en danskonsulent på halvtid som fortsätter att arbeta och den tjänsten berörs inte av det här beslutet.


Regionalt forum
Ytterligare en nyhet är att det tidigare inrättade regionala kulturrådet kommer att avvecklas då kulturkonsulenterna i samarbete med och under ledning av den regionala kulturstrategen får ett tydligare uppdrag och bildar ett regionalt Forum för kulturutveckling.

När det gäller de övriga konsulenttjänster som diskuterats inom ramen för kultursamverkansmodellen gäller: att den föreslagna arkivpedagogiska tjänsten skjuts på framtiden, det gäller också den ytterligare halvtid som diskuterats förstärka de två hemslöjdskonsulenter som redan finns.

Kulturarvskonsulenten som ingår i en projektbaserad satsning till och med 2013 ska utvärderas och blir troligen permanent 2014.

Gotlands Museum har fått i uppdrag att ta fram en plan för det konstpedagogiska uppdraget.


Översyn
De här presenterade förändringarna ryms inom det budgettillskott på 1,5 miljoner kronor som budgetberedningen beslutade om i våras.

Vad som nu kommer att skjutas på framtiden är bland annat ett nytt kulturbidrag för Fria professionella kulturövare, liksom ett nytt bidrag för Arrangörs- och producentverksamhet.

- Men vi har samtidigt inlett en översyn av hela kulturbidragssystemet, berättade Hanna Lenholm.

Den reviderade kulturplanen för 2013 kommer att klubbas av regionfullmäktige i november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!