När scenskoleeleverna på Elfrida Andrée planerade sin kurs i filmskådespeleri ville de göra något med Ingmar Bergmans filmer som bas. Efter att ha sett igenom ett antal filmer fastnade de för Harriet Anderssons rollkaraktärer.
Trots vetskapen att hon oftast tackar nej att medverka i olika elevprojekt, så ställde hon upp och gav eleverna möjlighet att filma en timmes samtal på Filmhuset i Stockholm. Men hon gillade visbyeleverna som var väl pålästa och den timme hon ställt till förfogande blev istället två timmar.
Moderna tolkningar
- Vi ville fördjupa oss i hennes karaktärer som vi i vårt arbete tänkte tolka och förflytta till nutid i en filmad intervjusituation. Och då blev det här mötet så viktigt och så bra för oss elever, säger Olivia Qwiberg som är en av de elva andraårseleverna i projektet.
De två timmarnas filmade samtal mellan skådespelerskan Harriet Andersson och de elva eleverna blev mycket öppenhjärtligt och hon var både ganska utlämnande och svarade på alla de frågor som ställdes.
Hon berättade också mycket om de första mötena med Ingmar Bergman och om arbetet med filmerna de gjorde tillsammans, framför allt "Gycklarnas afton", "Sommaren med Monika" och "Såsom i en spegel".
Trovärdiga karaktärer
Projektet "Såsom Harriet" är en sekvens korta filmer där eleverna plockat karaktären från tre av Harriet Anderssons roller i "Sommeren med Monika", "Såsom i en spegel" och "Fanny och Alexander".
- Det vi jobbat med är att skapa trovärdiga karaktärer och lära oss skillnaderna mellan att agera i film och direkt på teaterscenen, säger eleven Viktor Borg som själv skapat en karaktär av rollfiguren Monika.
Eleverna tycker att hela kursen och mötet med Harriet Andersson varit lärorikt.
- Vi fick massor av råd, vi lärde känna henne ganska bra under den korta tid vi träffade henne och om den väg hon valde när hon satsade på filmskådespeleri. Hon bjöd på sig själv, samtidigt som det visade sig att det blev ett unikt tillfälle för oss, antagligen för att hon gillade oss, tror Marcus Appelberg som också valde rollen Monika för sin egen film, säger eleverna.