En stor hög med kablar och gamla filmprojektorer körs ut från Biostaden Borgen i Visby. Med dem försvinner den analoga eran i biografen.
I kväll är sista chansen för bionördar, med smak för nostalgi och repig film, att se en 35-millimetersrulle på Borgen. På torsdag kommer alla salonger i biografen att vara digitala.
De utrangerade filmprojektorerna är fullt fungerande, men nu åker de raka vägen till skroten. Andrahandsmarknaden för 35-millimetersprojektorer är död.
- Det är bara en tidsfråga till all film blir digital, förklarar Andreas Sallmunds, som är platschef på Biostaden Borgen.
Där de gamla filmprojektorerna stod, monterar man nu upp de nya fyrkantiga digitala projektorerna. Och 35-millimetersfilmerna, som tidigare levererats i rullar som tillsammans har kunnat väga bortåt 30 kilo, ersätts nu av små hårddiskar.
Biostaden Borgen har fyra salonger. Salong fyra, som invigdes förra våren, var digital från början. Nu satsar Svenska Bio omkring två miljoner kronor för att modernisera de andra tre.
Vad innebär det här för biobesökarna?
- För publiken innebär det att kvalitén blir bättre. Alla märker det inte, men det blir repor i filmen med tiden, säger Andreas Sallmunds och fortsätter:
- För oss som arbetar här innebär digitaliseringen att jobbet blir lättare. Det har tagit en timme att spola upp och tejpa ihop rullarna till en film. Nu är det bara att stoppa in hårddisken i projektorn. Maskinisten får andra arbetsuppgifter och kommer mer att fungera som publikvärd.
Men att Svenska bio väljer att satsa miljoner på ny teknik beror i första hand på att 35-millimetersfilmen är på väg ut. För filmbolagen är det betydligt dyrare att ta fram en 35-millimetersfilm än att göra en digital kopia.
Det finns farhågor för att teknikskiftet kan innebära ett hot mot smala kvalitetsfilmer. När distributionen av kopior blir enklare och billigare kommer filmerna att visas under en kortare period på biograferna, men smala filmer behöver ofta tid på sig för att hitta fram till sin publik.
Andreas Sallmunds tror dock inte att digitaliseringen kommer att innebära någon förändring av filmutbudet. Han tror inte att filmbolagen har något intresse av att en film ska ha premiär på alla orter samtidigt och försvinna lika snabbt som den kom. Med digitaliseringen blir det, om filmbolagen vill, i stället tekniskt möjligt att distribuera fler smala lågbudgetproduktioner, menar Andreas Sallmunds.