Thomas om nya jobbet:
Foto: Henrik Radhe
- Jag brukar säga att det är ett dubbelt ombudsmannaskap, dels för den professionella kulturen och dels för brukarna, säger Thomas Oldrell. Jag ska värna både publik och kulturskapare. Mycket av jobbet går ut på nätverksbygge, att förmedla kontakter och stötta projekt.
Thomas Oldrell är utbildad konstnär, firar i år 20 år i yrket, och flyttade till Gotland från Göteborg 2005. Här har han arbetat med ett antal konstprojekt med fokus på konstens kommunikativa och publika funktion. Bland annat har han arbetat med projektet Kom igen, som handlar om nya sätt att kommunicera med publiken med hjälp av samtidskonstens olika verktyg och metoder.
- Eftersom jag själv är konstnär har jag ganska lätt att se konstnärens perspektiv, säger Thomas Oldrell. Konstnärens situation påverkas av samhällets bild av bildkonst och kultur, och den bilden kan se lite olika ut.
Finns det något som särskiljer Gotland i det avseendet?
- Det är ju ett litet samhälle, med få institutioner för kultur. Det gör att det kan uppfattas som att inte alla sidor i mångfalden får utrymme. Kulturpubliken är rätt liten, och det är en stor utmaning att synliggöra kulturen för fler. Däremot är det ganska enkelt att ta egna initativ, att starta saker, det bejakas här.
Tidigare har tjänsten som konstkonsulent varit placerad på kommunen. Thomas Oldrell har tidigare under året varit tillförordnad konstkonsulent på Gotlands kommun, och han ser fördelar med att tjänsten nu flyttas till Gotlands konstmuseum.
- Konkret betyder det att jag som konstkonsulent får en mer autonom roll gentemot kulturnämnden, säger Thomas Oldrell. Tjänsten blir lite tydligare avgränsad, och man kan få mer av en opinionsbildarroll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!