Han är född i Uppsala men uppvuxen i Visby.
Han började som musiker i gruppen Miklagård och har fortsatt blivit känd som skådespelare, kompositör, musikalförfattare, dramalärare och regissör.
- Gräv där du står och släpp världen in, säger Thomas Sundström som vill satsa på klassiska pjäser omsatta i en gotländsk kultursfär, teatertexter skrivna av författare på ön och musikteater i kommande uppsättningar på länsteaterns scen.
Nu flyttar han från Stockholm där frun och de två yngsta av de fyra barnen blir kvar året ut. Själv kommer han att pendla för att därefter bli bofast med familjen på ön.
- Att bli länsteaterchef på Gotland är varken ett steg på väg någon annanstans eller ett led i min karriär. Det är på Gotland och vid länsteatern jag vill vara och verka, förklarar han.
I går presenterades han av Rolf K Nilsson (M), avgående ordförande i länsteaterns styrelse. Vid onsdagskvällens årsmöte efterträds han av Claes Göran Nilsson (S).
-Vi var eniga i beslutet att utse Thomas Sundström bland 35 seriösa sökande till uppdraget, säger Rolf K Nilsson som också ingått i arbetsgruppen för rekryteringen.
Den 15 augusti tillträder Thomas Sundström tjänsten och därefter går han parallellt med avgående Monica Sparby till den 15 september då den officiella överlämningen av chefskapet sker.
-Det ska bli spännande med Thomas Sundström som konstnärlig ledare för teatern, säger Monica Sparby som varit länsteaterchef på Gotland sedan 2006 och som med ålderns rätt blir pensionär.
- Men jag börjar jobba direkt nu, säger Thomas Sundström.
Han har en treårsplan för länsteatern och dess medarbetare, med repertoaridéer, förankring i personalgruppen och inslag av det bästa från de tidigare teatercheferna Christer Hall, Örjan Herlitz och Monica Sparby.
Efter åren på 1970-talet som pianist i gruppen i Miklagård och som skådespelare på Gotlands Teater, och med Anders Peedu som förste teatermentor, flyttade Thomas Sundström till Stockholm.
- Jag gick en skådespelarutbildning och jobbade intensivt som skådespelare på olika scener men längtade efter att få regissera och skriva för scenen. Med bakgrund i musik drogs jag också till musikaler och har skrivit ett dussintal, berättar han.
På hans långa verkslista, jämte shower, kabaréer, tv-produktioner, filmer och sångspel, står bland annat Celine och Ditte människodotter bland uppsättningarna på Gotland och La Belle Epoque på Södra teatern i Stockholm.
Med Stockholm som fast punkt har han också arbetat som dramalärare och varit knuten till både Kulturama och Balettakademin.
2008 firade han 50-årsjubileum på Gotland med en uppsättning på länsteaterns scen tillsammans med vänner från olika uppsättningar i en föreställning som speglade hans liv dittills i musikalvärlden.