Thomas Sundström chef för Länsteatern

Det blir en nygammal bekantskap som tar plats på chefsstolen på Länsteatern Gotland den 15 september då Thomas Sundström formellt avlöser Monika Sparby som går i pension.Men han poängterar att jobbet redan började i går, samtidigt som han skrev under anställningshandlingarna.

<7GT_Bildrubrik>TEATERCHEF. </7GT_Bildrubrik>Thomas Sundström är Länsteaterns nye chef som tar vid efter Monika Sparby. Hans nya uppdrag blir att föryngra teatern och hitta nya publikgrupper.foto: bengt valentinsson

<7GT_Bildrubrik>TEATERCHEF. </7GT_Bildrubrik>Thomas Sundström är Länsteaterns nye chef som tar vid efter Monika Sparby. Hans nya uppdrag blir att föryngra teatern och hitta nya publikgrupper.foto: bengt valentinsson

Foto:

Kultur och Nöje2011-04-27 04:00

Länsteatern Gotlands nye chef blir en hemvändare. Thomas Sundström som växte upp i Visby under 70-talet, var en del av musikgruppen Miklagård, engagerad på Gotlands Teater och senare i Bryggeriteatern, har hunnit fylla 53 år.

Nu väljer han flytta tillbaka till Gotland.

- Länsteatern Gotland är en av landets absolut bästa länsteatrar och jag söker inget annat teaterchefsjobb. Det är inte heller en pinne i karriären, jag flyttar hem, i första vändan på tre år, för att jag gillar ön och just den här teatern med alla sina fina medarbetare, säger Thomas Sundström.

- Jag har dessutom uppnått den ålder då jag kan ge tillbaka det jag har att ge, säger han och berättar om sitt nya uppdrag.

- Jag är ödmjuk inför mina företrädare som jag känner så väl och uppskattar för alla deras insatser. Christer Hall som drev Bryggeriteatern när den blev öns länsteater, Örjan Herlitz som jag jobbat mycket tillsammans med och nu Monika Sparby som öppnat teatern för omvärlden.


Lärare på Kulturama
- Mitt uppdrag blir att utveckla allt detta vidare och föryngra teatern som inför framtiden inte bara kan bestå av en massa 50-plussare, förklarar han.

Där kommer hans senaste engagemang väl till pass, som lärare på Kulturama där han undervisat och sett flera unga gotländska artister formas, senast Joel Zerpe som just nu är aktuell i musikalen "Allt eller inget".

- Men det finns fler intressanta namn, som Camilla Eriksson och Philip Jalmelid, säger Thomas Sundström.

Ytterligare ett uppdrag är att hitta nya publikgrupper på ön.


Ditte och Celine
Det är redan tio år sedan han gjorde sitt senaste stora avtryck på Länsteaterns scen med urpremiären av sin egen musikal "Ditte - människodotter", fritt efter Martin Andersen-Nexös roman.

Tidigare kommer den trogna publiken ihåg hans uppsättning av "Celine", båda dessa musikteaterstycken med hustru Ylva Nordin i de ledande rollerna.

- Hon och de minsta barnen kommer att flytta hit efterhand. Det här är så nytt och det är mycket praktiskt som måste lösas först, förklarar Thomas Sundström som trots sitt nya jobb är kontrakterad för två regiuppdrag som måste slutföras.

- Det gäller en uppsättning i Stockholm och en i Tyskland nästa år, säger han.


Enhälligt val
Det var en enhällig styrelse som i går tog det formella beslutet att anställa Thomas Sundström efter en lång anställningsprocess med drygt 30 seriösa ansökningar. Av de fem som kallats till anställningsintervjuer där också personalen fick säga sitt, föll valet på en person som de tror är både dynamisk och har rätt engagemang.

- Länsteatern Gotland är så vital och så finns det så många duktiga människor runt teatern, menar Thomas Sundström som redan nu börjar planera för framtiden, bland annat repertoaren för de närmaste åren.

- Jag hoppas att vi kan satsa på klassiker med en gotländsk kontext, jag hoppas att kunna engagera gotlänningar i manusarbete och så har jag en förkärlek för musikteater som teatern redan är så duktig på.

Jag har ännu inte hunnit presentera en idé för Lennart Bäck ännu, men han har lika många boskstäver i namnet som en viss Jacques Brel, avslutar Thomas Sundström som efter sommaren åter är fast förankrad på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!