Tintin sist att ställas ut innan Tapeten slår igen
Den allra sista utställningen på Galleri Tapeten har precis öppnat. Sist ut är - Tintin.- Det är tragiskt att den här lokalen ska bort. Gotland som är en sån kultur-ö, säger nyblivna Hangvarbon och tidigare sommargotländskan Li Grebäck, en av de ansvariga för pågående utställning.
Foto: Christer Nilsson
Den sammanhållande länken i utställningen är således inte konstverken - utan konstnärerna.
- Det som är den röda tråden är att vi alla som ställer ut här, gillar Tintin, förklarar Li Grebäck med ett skratt.
*
Och det finns en förklaring till det också - alla utställande konstnärer ingår i den stockholmsbaserade konstnärsgruppen Art Makers, som inte bara är en konstnärsgrupp som vilken som helst, utan också agerar distributör för Tintin i Sverige.
Tolv personer är det som har sina verk till allmän beskådan på Galleri Tapeten just nu, inklusive Tintinskaparen Hergé (som egentligen hette George Remi) själv.
Och det är en ordentlig mix, vad gäller såväl nationalitet som typ av konst.
Exempelvis finns där starka fotografier av unge brasilianaren Alberto Oliveira, en pedagogisk tecknad serie om matematik av italienaren Enrico Tanno, en känslofylld oljemålning av irakiern Al Fadhil, ett verk som kom till i samband med att USA:s militära styrkor gick in i Irak, vackra naturfotografier av Li Grebäck, och underfundiga serierutor av den svenske tecknaren Bengt Good.
Och så förstås de många Tintin-verken:
Komiska figurer av Marie Leblon, litografier av Hergés egna verk som användes under Hergés 100-årsjubileum i fjol, och en sammanställning av karaktärerna som finns med i Tintinserierna och historien bakom dem, framtaget av Tintinkännaren Kim Lindeberg, som tillsammans med Li Grebäck håller i utställningen.
*
- Hergé var jättenoga med detaljerna, allt skulle vara perfekt. Han lärde sig om världen genom att läsa National Geographic och andra tidningar och böcker, och även om han drömde om äventyr så blev han aldrig den globetrotter som Tintin faktiskt blev, förklarar Kim Lindeberg sitt egen intresse för Tintin, ett intresse som för hennes egen del växte fram redan i unga år.
- Han har en seriös sida, men ändå får han in så mycket humor i sina serier.
*
Utställningen pågår till den 2 augusti. När Kim Lindeberg och Li Grebäck sedan stänger dörren om Tintin, stänger också Galleri Tapeten för gott.
- Det är svårt att förstå att man nu ska riva Tapeten. Samtidigt är det viktigt att väcka frågan: vad händer nu? Det här har varit ett perfekt galleri för nya konstnärer, något liknande finns inte i nuläget, säger Li Grebäck.
Stockholmsbaserade Kim Lindeberg håller med:
- Jag har inte längre någon lust alls att öppna galleri i Stockholm, konstaterar Lindeberg, som tillsammans med samarbetspartnern sedan många år, Li Grebäck, nu jobbar för att hitta en ny lokal till det tomrum Galleri Tapeten lämnar efter sig.
Hergé (Belgien) Bengt Good (Sverige) Li Grebäck (Sverige) Mira Grebäck von Melen (Sverige) Linus Grebäck von Melen (Sverige) Al Fadhil (Irak) Fabrizio Musa (Italien) Raffaella Menichetti (Italien) Alberto Oliveira (Brasilien) Enrico Tanno (Italien) Marie Leblon (Frankrike) Kim Lindeberg (Sverige).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!