Tio år som kulturreservat

Modern tös i modefrån förr. Joline Angelöv från Visby tog chansen att prova kläder från gamla tider på Norrbys i Väte.

Modern tös i modefrån förr. Joline Angelöv från Visby tog chansen att prova kläder från gamla tider på Norrbys i Väte.

Foto: joel nilsson

Kultur och Nöje2012-06-19 04:00

Med landshövding Cecilia Schelin Seidegård startade söndagens tioårsfirande av museigården Norrbys kulturreservat.

Men långt innan strömmade besökarna till gården för en extra festlig familjedag fylld av historia, natur och kultur.

Det är som om tiden har stannat på gården där tre syskon levde fram till 1900-talets mitt och som testamenterades till Gotlands fornvänner.

Nu lever Norrbys Väte vidare med sommaröppet för allmänheten som kan bekanta sig med det liv som syskonen Edvin, Martha och Erik levde.

Jubileumsbakelser i kafeét, nyplockade blommor i bostadshusets vaser och doften av brödbak på gång i brygghusets bakugn berättar om dagens betydelse.

- Man ska elda ugnen tills den blir vit upptill och det ska vara jämn värme, 80-90 grader över hela. Är det för varmt blir bröden svarta, säger Mats Pettersson.

Han tar en kvast med nybunden borst av färskt tallris, doppar den i en spann med vatten och rakar kolglöden ur bakugnen.

- Det blir bra att använda som grillkol, menar Inger Olofsson och mjölar brödspaden.

15 degämnen insvepta i dukar har jäst färdigt i korgar och nu ska de gräddas.

En efter en skjutsar hon och Mats in dem i ugnen där de ska gräddas en timme.

Pratar man går tiden fort. Mor lärde mig att knacka på bröden för att höra när de var klara, berättar Mats.

- Man kan använda näsan också. Bränner man den på brödet så är det inte klart, förklarar Inger som bakar gotlandslimporna gjorda på skållat rågmjöl oh pomerans.

På gårdstunet tar Anders Bendelin från Väte en paus från de guidade visningarna runt på gården.

Inne i köket berättar och reflekterar Maj Wennerdahl, också hon Vätebo, om förr och nu.

- I jämförelse lever vi i himmelriket i dag som kan köpa allt färdigt i affärer, så långt från äldre generationers slit. Det var ett annat sätt att leva då på självhushållningens tid. Man kan fundera över vilket som är bäst.

Besökarna funderar över den låga höjden på arbets- och diskbänk. Gläds i tanken med syskonen som investerade nymodigheten assistent, apparaten, som här i original gett, namn till maskinen som revolutionerade hushållsarbetet som befriare från bland annat handknådandet av stora degar.

Tillföll Gotlands museum genom ett arv 1995.

Byggnaderna byggnadsminnesförklarade 2001 och 2002 blev Norrbys Gotlands första kulturreservat.

Tre syskon födda i början av 1900-talet bodde på gården hela sitt liv utan att bilda egna familjer.

Bostadshuset byggdes 1936 och ersatte en äldre stenbyggnad.

Gård och gårdsmiljön är intakt och sommartid finns här hästar, lamm, grisar, höns och kaniner.

Har Gotlands äldsta vattenkvarn som fortfarande är i bruk.

Trädgården som restaureras efter hand är tidstypisk med fruktträd, bärbuskar och trädgårdsland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!