Tito Colliander och den ryska heligheten

Foto:

Kultur och Nöje2008-12-24 04:00
Tito Colliander (1904-1989) var en av 1900-talets främsta finlandssvenska författare, men som många ur den generationens författare från vårt östliga grannland inte särskilt bekant i dagens Sverige.
Colliander har ibland beskrivits som en "finlandssvensk Dostojevskij", båda författare som upptagits av lidandets problematik och människans skuld till andras lidande och över försoningstanken.
Författaren som nu vill fästa vår uppmärksamhet på Tito Colliander är den för många välkända prästen och teologie doktorn i Visby, Astrid Andersson Wretmark. Hon har under en lång följd av år intresserat sig för Colliander och hans författarskap.
Som boktiteln anger är det inte i första hand en biografi utan boken handlar också om Collianders möte med den grekisk-ortodoxa kyrkan som fick en sådan avgörande betydelse för honom. I synnerhet blev hans möten och samtal med prästmunken Fader Johannes i Nya Valamo kloster av avgörande betydelse för hans fortsatta andliga liv. Det är under en period under 30-talet då han är bosatt i den estniska byn Petseri som han tar steget in i den ortodoxa kyrkan.

*
Barndomsmiljön var med ett samtida uttryck "mångkulturell". Tito Collianders far Sigfrid var född på Sveaborg och blev senare finländsk officer i rysk tjänst. Tito föddes i S:t Petersburg och kom först som 14-åring till Finland, då på flykt undan revolution och krig.
En barndom som utspelar sig i skuggan till de händelser som kom att förändra en hel värld, där också Titos familj fick uppleva svält och umbäranden innan återkomsten till Finland. Familjen kommer först till Helsingfors och flyttar senare till Borgå.
Tito kommer senare att efter konststudier vara verksam som teckningslärare i Borgå, en stad som han utan saknad lämnar för ett mer kosmopolitiskt liv i bland annat Frankrike och Algeriet. Vandringsår som också rymmer känslor av ensamhet och rotlöshet.
I slutet på 20-talet återvänder han så till Finland, där träffar han sin blivande hustru Ina Behrsen som han ingår äktenskap med 1930. Skrivandet börjar nu alltmer stå i fokus och 1930 publiceras romanen "Vandraren".
Under 1950-talet kommer han att studera teologi vid ortodoxa prästseminariet i Helsingfors för att under åren 1950 -1969 undervisa i grekisk-ortodox kristendom vid svenska läroverket i Helsingfors.
Hans bibliografi omfattar såväl romaner som noveller och lyrik, mest känd är han kanske idag för sin memoarsvit i sju delar.

*
Astrid Andersson Wretmark låter oss följa med på en resa till viktiga stationer i Tito Collianders liv, några av platserna besöker hon även själv och bokens avslutande kapitel om hennes resa till Petjory (Petseri) är en fascinerande berättelse.
Till en annan av bokens stora förtjänster hör den insikt boken förmedlar om den grekisk-ortodoxa kyrkans andlighet och även om det inte är bokens huvudärenden öppnar den en dörr på glänt till en kyrka vi i allmänhet inte vet särskilt mycket om. En kyrka som finns i vår omedelbara geografiska närhet och som också förutom den evangeliska kyrkan är statskyrka i Finland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!