Titta in hos Konstskolan
En dag på konstskolan med möjlighet att testa exempelvis varmsmide, keramik, stenhuggeri, glas och screen lockade till besök på Konstskolan i söndags. För den som inte själv ville prova på gavs möjlighet att träffa och prata med elever på Konstskolans heltidsutbildningar, få inblick i deras lektioner och följa dem i deras arbete.
Screen. Hanna Eskelin från Visby går Konstskolans ettåriga grundläggande utbildning, i går vid öppna ateljéer gjorde hon en t-shirt med eget tryck. Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Foto: Tobias Wallström
Silverlera lockar en skylt till ateljén där Helle Kobbernagel Hansen, keramiker och lärare vid Gotlands konstskola, visar och berättar om materialet och hur det kan användas. Silverlera är en lera som torkar efter bearbetning, som därefter bränns med gasol och som sedan kan poleras upp eller glättas på olika sätt. I år ingår silverlera som en av Konstskolans sommarkurser och då som helgkurs där deltagarna, som inte behöver ha några förkunskaper, får lära sig göra smycken eller mindre figurer.
I avdelningen för glas visar läraren Mona-Lisa Eriksson runt. Där träffar vi Johanna Arnell från Säffle i Värmland som provar på att gravera motiv i glas. Annars går hon Konstskolans ettåriga skulpturlinje, men denna söndag testar hon att arbeta i glas, att blästra och gravera motiv som hon skapat.
- Screen ingår i den ettåriga grundläggande konstnärliga utbildningen med valmöjligheter. Höstterminen är indelad i fyra fyraveckorsperioder med ämnena: teckning, målning, skulptur och nya medier. Dessutom ingår varje vecka kroki och föreläsningar. Vårterminen består av kursperioder på mellan en och tre veckor med två, tre valmöjligheter för varje period. Valen görs vid höstterminens slut och ämnena kan exempelvis vara screen, berättar läraren Eva Trolin.
Hanna Eskelin från Visby har bearbetat ett foto och gjort ett screentryck på tyg. Hon är en av eleverna som nu tar chansen att jobba vidare med screen på en t-tröja som fått ett personligt motiv.
Samtidigt som Konstskolans söndagsbesökare välkomnades till de olika ateljéer visades också en rad utställningar.
Bland utställarna fanns elever i design och form, en kom-vux-utbildning på gymnasienivå för den som kanske vill söka vidare till högre studier eller längre utbildningar. Ett antal av deras formgivna lampor med lysande funktion i olika design lyser upp ett hörn under konstskolans trapp.
- Det här är det första som vi har gjort från idé till verklighet och det känns jätteroligt, säger Anna Westberg, en av eleverna som har jobbat med belysning i tema kontrast och förändring Bubblar´n kallar hon sin lampa som är tänkt att fungera både som syselsättning och som lysande effekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!