Musikforskaren Peter van Tour har fördjupat sig i en av barockmusikens hitintills okända läromästare. I går berättade han om sin forskning och ackompanjerade själv på instrumentet cembalo.
En antikhandlares bokband i London och ett uppdrag att forska i ämnet musikteori blev inkörsporten för Peter van Tour. Det var så han upptäckte mästaren Nicola Sala, verksam i Neapel under 1700-talet.
Peter van Tour är, liksom Sala var, lärare. Han undervisar på Polhemsgymnasiet och tonsättarskolan.
- Det som är intressant är att Sala arbetar mycket med improvisation. Hans läroboksnoter ger utrymme för att tänka fritt, säger Peter van Tour.
Något som enligt honom är ovanligt på tonsättarutbildningar i dag.
Nu har Peter van Tour fått chansen att studera mästarens material och 2013 kommer hans bok i ämnet. Hans forskningsresultat har varit framgångsrika men han är hemlighetsfull kring på vilket sätt.
- Jag vill inte säga vad men jag har gjort en del upptäckter av betydelse, säger han.
I går kunde publiken i Domkyrkan lyssna till några av Salas stycken spelade på cembalo. Så ville Peter van Tour illustrera mästaren Salas betydelse för musikteorin.
Det Peter van Tour tittat på i sin forskning är hur Sala jobbat med träning inom gehör, harmoni, melodi och komposition. Alla viktiga moment i undervisningen än i dag.
Peter van Tour såg ett utdrag av Nicola Salas stycken i en bok hos en engelsk antikhandlare. Han fascinerades över upptäckten av en okänd mästare och började göra efterforskningar.
Det visade sig att Sala varit en trogen lärare som arbetade i femtio år med att musikutbilda föräldralösa pojkar på ett konservatorium i Neapel. Men under den franska invasionen av Neapel 1799 brann de flesta av hans verk upp och tryckplåtarna till hans lärobok försvann.
Peter van Tours antikfynd visade sig innehålla flera utdrag från Salas undervisningsmaterial. I Stockholm finns även ett av de få original som finns kvar av den första boken.
- Hans undervisningsmaterial fungerar mycket bra. Jag använder mig av det, säger Peter van Tour.