Trädgårsmästaren som tar ton - även i Botan

Trädgårdsmästare Lasse Pettersson testade i går flöjten i Lusthuset för att lyssna in var den bästa resonansen kunde uppnås. Den 17 juni inleder han den första av sex morgonkonserter - om vädret tillåter.

Trädgårdsmästare Lasse Pettersson testade i går flöjten i Lusthuset för att lyssna in var den bästa resonansen kunde uppnås. Den 17 juni inleder han den första av sex morgonkonserter - om vädret tillåter.

Foto:

Kultur och Nöje2008-05-28 04:00
Linnés ande stannar kvar i Botaniska trädgården i Visby även året efter det stora Linnéjubileet och antalet kulturaktiviteter blir faktiskt större den kommande sommaren än under själva Linnéåret. Dessutom står numera fårökonstnären Kaj Engströms skulptur av den store botanisten i trädgården och håller ett vakande öga över parken.
"Har du en trädgård och ett bibliotek saknar du ingenting" är ett välciterad uttryck av romaren Cicero och det bildar även ingress när DBW i går presenterade sommarens aktiviteter i Botan, men också i Paviljongsplan och Gotlandsänget som ju också tillhör den Botaniska trädgården.
45 olika arrangemang är inprickade i kalendariet och det kan bli utgångspunkt för att fler människor än någonsin får tid att upptäcka den sköna oas som Botan faktiskt är.

*
Den musikaliska inramning har fått flera nya programpunkter vid sidan av de fyra traditionella konserterna med Gotlandsmusikens brassband i Lusthuset.
I år kommer självaste trädgårdsmästaren Lasse Pettersson att bjuda på sex morgonkonserter på sin flöjt, eventuellt också tillsammans med andra musikanter. Lasse som också är en av medlemmarna i kören Nonetten börjar med sina flöjtkonserter den 17 juni, om morgonen.
Dessutom har Lars-Erik Sojdelius, som även är engagerad i Musikaliska Sällskapet, fått till ett samarbete med Folkans musiklinje i Hemse som i september kommer att spela i Lusthuset. Då kan det bli både fiol och svensk säckpipa.
Mera musikaliska inslag kommer det naturligtvis att bli vid det traditionsenliga midsommarfirandet och kanske även under Medeltidsveckan då det helt säkert blir uppträdanden på Paviljongsplan och i Gotlandsänget.
Vad som kommer att hända under själva avslutning den 4 oktober, i samband med Visbydagen, är inte klart förutom att det som vanligt blir skördefest och soppkok.

*
De guidade visningarna av trädgårdens växter och historia upptar naturligtvis de flesta programpunkterna när ordförande Lennart Lindgren tillsammans med Bengt Rosén och Lasse Pettersson som båda kommer att leda visningar, presenterade årets utbud.
Visningarna startar den 2 juni med professor Bergianus em. Bengt Jonsell. Helene Stade kommer att visa köksodlingarna. Förutom specialvisningar kommer det att arrangeras guidade visningar varje torsdag under hela sommaren.
- Vi hoppas på en intresserad publik som med sina frågor sätter våra kunskaper på det hala, säger trädgårdsmästare Lasse Pettersson.
Bengt Rosén kommer att ha hand om de historiska visningarna och även på begäran visa den Linnéslinga som går till 21 speciellt utmärkta växter.
Vid varje station finns en skylt med ett linnecitat och visningarna kallar han "Samtal med Linné". Historiska vandringar utmed muren kommer även att göras av Valdemar Falck och Gun Ingmansson.
En kär aktivitet för Lennart Lindgren är barnaktiviteterna som nu är inne på fjärde året med aktiviteter som att tälja barkbåtar eller kransbindning.
DBW påpekar också att alla deras aktiviteter är kostnadsfria och att årets Trädgårdsvecka inleds i Boten den 14 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!