Tradition och nyskapande textilier

Sprakande textil, skinnkraft och filt. I tre utställningar ska det kreativa skapandet visas från de olika inriktningarna vid den textila hantverkslinjen på Gotlands folkhögskola.Vävprofilen är först ut med en utställning som pågår till den 8 maj i Langska huset. Därefter följer ull &skinn-profilen med utställning från den 10 och från den 16 maj visas alster från filt och form.

Kultur och Nöje2007-05-04 01:06
- Utbildningen med vävprofil består av så mycket mer än att bara väva trasmattor, förklarar vävprofilens 13 elever i åldrar från 20 år till pensionär fördelade på två årskurser med ett årslångt grundår och ett andra påbyggnadsår. Sprakande textil är ett perfekt passande namn för utställningen som lyfter fram både traditionellt skapande och nytänkande i form, färg och teknik. Lärare på utbildningen är Kerstin Widell, Birgitta Nygren och Karin Kloth.

De utställda verken vittnar om såväl grundläggande kunskaper i vävning i olika material och tekniker, formgivning och färgsättning, i broderi, tygtryck och tovning och med spännande teknikkombinationer. Här visas också exempel på fördjupade kunskaper och inspirerad frihet i förhållandet till textilier med personliga uttryck.

Ett exempel är munkabälte, en traditionell teknik och en väv i sig, som här, i kombination med fritt broderi och genomtänkt färgval, ger upphov till något helt nytt. Ett annat exempel är typiska trasmattevävar i samspel med traditionsbundet hålkrus eller klassisk rosengång med frifräsiga inslag av knutna rosetter, som flygande fjärilar, eller broderade detaljer.

Särskild i sin självklara enkelhet är en gardin komponerad och vävd i en teknik, minnande om både myggtjäll och stramalj, som är något helt nytt och skapad av Anna-Britta Holgén, äldst på kursen och inflyttad till Gotland och Stenkyrka. Något alldeles extra är också den vävda handväskan med framsida i ryaknutna gummiband, spill från gummifabriken i Hemse, och baksida i glittrig väv, gjord av Carina Hemmander från Etelhem.

Iögonfallande är också en berättande bonad med sömmad text och motiv i intarsia, en teknik med medeltida anor, gjord av Sandra Svensson. Speciell är också en väv i två delar, en diptyk gjord i noppväv och Moormanteknki, genomtänkt komponerad av Isabelle Gjörling, från Stockholm som är yngst på utbildningen.

Hennes väv är en av fem beställda arbeten som elever vid vävprofilen skapat på beställning och som ska pryda väggarna vid tillnyktringsenheten på S:t Olofsgården i Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!