Tradition och nytänk på vårutställning i Langska
Men vad är egentligen design och hur kan begreppet kopplas till industriell produktion respektive hantverk, slöjd, hemslöjd, hantverk, konsthantverk och konst? Frågorna är många och besvaras på gotländska i en vårutställning på Langska huset i Visby.
Det är Gotlands läns hemslöjdsförening som här tar greppet på den skapande processen. Med fokus på det personliga uttrycket visar ett 20-tal av öns konsthantverkare upp sin skaparkraft i en mångfald av material och tekniker.
- Slöjdare och konsthantverkare brinner av skaparlust. Men hur tar vi tillvara på denna lidelse? Designåret är här och vi insåg behovet av att göra en utställning i samband med detta, säger hemslöjdslöjdkonsulent Frode Falkenhaug.
I samråd bestämde hemslöjdsföreningens designgrupp med Tord Karlsson, Barbro Lomakka, Elvy Johansson och Ulla Ahlby att inte göra någon jurybedömning av de inlämnade föremålen. Bedömningen har därmed överlåtits till betraktaren. Och i stället för att prata om design om design gjordes ett upprop med varning för otäcka inslag av design.
- Alla pratar om design och design tycks vara lösningen på allt. Design finns, men vad är det? Lite otäckt, tyckte designhäxan, gestaltad av Agneta Gazelius, vernissagen till ära draperad i en häftig kreation av silver och guld.
- Design, det är något signerat och format av människohand, sade Frode Falkenhaug och pekade på varianten av designhäxa svävande från taket iklädd kollektionen Kant med livstycke, kjol och handskar, ett experiment i tovad ull, skapad av Yvonne Habbe.
I utställningen både förenas och frigörs energier av traditionellt skapande med nya och oväntade uttryckssätt. Gemensam nämnare i de utställda verken är ett kreativt tänkande och personligt formspråk, från råvara till färdig produkt, av en och samma person.
Genomgående karaktäriseras Våtutställningen av nyskapande på traditionell grund, med hantverksskicklighet och stark känsla för form och funktion. Se de läckra vantarna gjorda av Jennie McMillan, eller schalar i tovad ull och silke av Laila Lundell.
Fascinerade är exempelvis Ulla Ahlbys krympburkar och svepe, askar som vanligtvis görs i trä, men här är gjorda av stengods till förvillelse för ögat, men inte för handen. Spännande är också en rad smycken formade av material som vanligtvis hör hemma långt bortom örsnibbar, halsgrop eller handled.
I anslutning till utställningen, som pågår till den 7 april, arrangeras ett seminarium på tisdagskvällen den 5 april med bland andra Bo Löfgren, lektor vid Högskolans designutbildning, Anki Dahlin från Länsmuseet och Frode Falkenhaug från Gotlands läns hemslöjdsförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!