"Tro på kulturens kraft för tillväxt i samhället"
Den 15 juni diskuterar kommunfullmäktige det nya kulturpolitiska handlingsprogrammet. Ett ambitiöst program med goda målsättningar.
Även om orden är viktiga för kulturen så räcker de inte för att omsätta ett program till verklighet. Orden och ambitionerna måste kombineras med resurser. I klartext: pengar.
Om handlingsprogrammet skall bli trovärdigt och inte stanna vid en papperstiger som ryter i tomrum, då krävs resurser. Om avsiktsförklaringen mellan kommunen och Kulturrådet skall bli trovärdig och inte en papperstiger, då krävs resurser. I klartext: pengar.
Skapat resurser
Vid den kulturdebatt som genomfördes nyligen i ABF:s och Länsteaterns regi berättade kulturpolitikern Lars Nordström från Västra Götaland om det långsiktiga och kreativa tänkande och handlande som präglat kulturpolitiken i den regionen. Och den frukt den har burit, mycket frukt. Just för att man tänkt långsiktigt och hållit fast vid sina planer och ambitioner.
De har trott på kulturens kraft och successivt skapat resurser för tillväxt. I besparingstider, som förstås också drabbat denna region, har kulturanslagen kunnat hävdas. Det har inte "knaprats på kulturanslagen", som Nordström uttryckte det.
Kulturen en motor
I stället har det skett vissa årliga uppräkningar. Därför att man med näbbar och klor har försvarat sin kulturbudget. Därmed fortsätter kulturen att vara en motor i regionens tillväxt.
Samtidigt som kulturens egenvärde värnas som en omistlig kraftkälla för den enskilda människan.
I klartext: det går att hävda kulturens resurser (pengar) med en stark tro på kulturen som kraftkälla i ett samhälle.
Vi vet att det ständigt pågår en mängd kulturaktiviteter över hela Gotland. Därvidlag är nog vår kommun ganska unik och privilegierad. Mycket får stöd av kommunen, men mycket pågår ändå. Människors egen kraft ger kulturen kraft och vice versa.
Långsiktighet
Men för att säkra en bredd och kulturens åtkomlighet för envar, som det kulturpolitiska handlingsprogrammet så fint uttalar, då krävs säkra ekonomiska resurser med långsiktighet för ögonen. Likaså för större satsningar som kan bli aktuella om man verkligen vill göra kulturen till en tillväxtmotor. En genomtänkt och långsiktig kulturturism, till exempel.
Vi vill ju gärna tillgängliggöra och stolt visa upp det vi har och det vi står för. Eller hur?
Råd till fullmäktige
I klartext: från och med nu är det slut på neddragningar för kulturen. Nu tror vi alla på kulturens kraft för tillväxt av såväl samhället som människan.
Detta bör uttalas i anslutning till att fullmäktige den 15 juni beslutar om det nya kulturpolitiska handlingsprogrammet. Någon däremot?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!