Trulleri med kreativ textil i Langska huset

Trulleri, trullera, det här var fantastiskt bra! Det handlar om en norsk, en japan och tio andra.

Tovning. Kerstin Klausdotter-Ödman lägger sista handen vid utställningen.

Tovning. Kerstin Klausdotter-Ödman lägger sista handen vid utställningen.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2009-05-05 04:00
Nu ställer de 12 ut i Langska huset i Visby.
Det är textila hantverkslinjen på Folkhögskolan i Hemse som visar upp sitt kunnande. Magiskt är bara förordet när eleverna vid den årslånga utbildningen visar upp sitt kreativa kunnande.

Som traditionen bjuder ställer eleverna från Textila hantverkslinjen på Folkhögskolan i Hemse ut i Langska huset i maj. Invigning skedde på måndagskvällen och utställningen pågår fram till onsdagen den 13 maj.
Anna Bonzak, kommen från Luleå, är ny linjeledare på Folkans ettåriga textila hantverkslinje. Nästa läsår förändras utbildningen till två med olika inriktningar. Den ena en årskurs i textilt hantverk och formgivning, den andra i ull, skinn och formgivning.
- Nytt blir också ett andra påbyggnadsår i antingen väv eller sömnad efter årskurs ett i textilt hantverk och formgivning. Och det första årets kurs i ull, skinn och formgivning följs av ett andra påbyggnadsår med inriktning på antingen skinnberedning och skinnsömnad eller ull, filt och sömnad, berättar Anna Bonzak.
Men nu är det ännu året med avslutning på den gamla textila hantverkslinjen. Utställningen i Langska huset ger en bra inblick i utbildningens djup och bredd.

De flesta textila tekniker presenteras med kreativa exempel i tovning, stickning, virkning, broderi, tryck växtfärgning, spinning, vävning och sömnad. Skinn, med beredning och sömnad, visar på vidare utveckling av den grundläggande utbildningen.
- Det har verkligen varit en utbildning där lärarna har varit öppna för våra idéer, säger Kerstin Wessely från Havdhem, pensionerad lärare i biologi och kemi, och en av de äldsta eleverna på utbildningen. Vävning hör till hennes intressesfär och en hängmatta, vävd i naturfärgad hampa från den gamla hampfabriken på Gotland, är ett fint exempel på kombination av gammalt och nytt.

Daniel Gustavsson, 21 år från Norrköping, är en av de yngsta eleverna på kursen. Skinn är det material han har valt som sitt och som han kommer att fortsätta jobba med.
- Jag fick bilden av ormkvinnan, som finns på en bildsten, i huvudet. Jag testade min idé att trycka henne och hennes ungar på skinn, berättar han och förklarar motivet med färg i blått, grått, svart och ett stänk silver.
Inspirerad av att själv garva skinn visar han vegetariska skinn med vinterpälsens tagen till vara för tovning.
- Man lägger helt enkelt på två lager kardad ull och tovar sedan som vanligt. Jag har valt att följa lammskinnets naturliga form, förklarar han.

De flesta av eleverna på utbildningen väljer att gå också ett andra år på textila hantverkslinjen. En av dem är Ingrid Nilsson från Eskelhem.
- Jag har tagit två års tjänstledigt från jobbet för att gå på Folkan. Det var det bästa jag har gjort, säger hon som efter utställningen går tillbaka till jobbet som städerska på Säveskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!