Tsotsi - höstens filmfavorit
Filmstudion i Hemse
startar tisdag den 19 september med mångfaldigt belönade "Ninas resa", om en människas flykt undan nazismen. Lena Einhorn har gjort en film om sin mor, och den lämnar ingen oberörd. Miljön är Warszawas getto, och det är en film om överlevnad parad med själslig styrka.
Programmet fortsätter 3 oktober med "Match point", en i raden av Woody Allens många filmer. Här har Allen lyckats med en film som kan tävla med en Alfred Hitchcock. En film om våra val men också en film om slumpen, eller ödet? Hur som helst är filmen otäckt spännande. Skådespelarna är också de på kornet. Nämnas kan den nu uppburna Scarlett Johansson.
Något så ovanligt som en film om Mongoliet kommer den 17 oktober "Den gråtande kamelen". Det är en grupp från filmskolan i Munchen som dokumentärt har filmat en nomadfamilj, där en kamel ska föda. Det blir dramatiskt, och de ritualer som omgärdar denna födsel gör filmen spännande. Storslagna bildern med inslag av spelfilm. Den karga miljön i Gobiöknen är bakgrunden till denna varma och finstämda film!
Hemse Filmstudio har alltid haft en fransk film om tillfälle givits. 31 oktober blir det Agnès Jaouis andra film "Se mig". "I andras ögon" visades 2000. Temat är hur vi ser på varandra och i centrum står den 20-åriga Lolita och hennes berömde far som är författare. Filmen handlar om relationer men innehåller också en subtil humor och har vunnit flera priser för manus.
14 november visas "Tsotsi" som är en gangster i en kåkstad i Johannesburg. Genom tillbakablickar visas hans uppväxt och hans insikter om det liv han lever. Hopp finns tydligt här, och regissören Gavin Hood berättar historien stramt och framhåller kontrasten mellan kåkstaden och de fina kvarteren, starkt bevakade. Filmen fick en Oscar för bästa utländska film 2006.
Terminen avslutas 28 november med "Sophie Scholl - de sista dagarna". Denna tyska film, regisserad av Marc Rothemund, gestaltar syskonen Sophie och Hans Scholl, som under andra världskriget kämpade mot nazismen i motståndsrörelsen Vita Rosen, blev gripna och avrättade. Filmen beskriver mod, något som inte är lätt. Julia Jentsch, som spelar Sophie, är fantastisk. Dialogen bygger i stort på rättegångsprotokoll.
Hemsegården på tisdagar.
Klinte filmstudio
på onsdagar bjuder i höst på det mänskliga representerat av kvinnor, barn och politisk kamp och börjar den 20 september med Rodrigo Garcias "Nio liv". Så många liv förlänar också kvinnan i denna film, åtminstone kollektivt. Vi får träffa nio kvinnor i olika livssituationer, nio kvinnor som alla har beröringspunkter med varandra, ibland lätta, ibland mer påtagliga. Det handlar om motgångar som sjukdom och död, fängelse och gräl, misstag och utebliven kärlek.ycket gripen av sitt ämne. Så alla som delar hans fascination kan förlita sig på att Nio liv är en sevärd film.
"Capote" av Bennet Miller visas onsdagen 4 oktober. Närgånget och med journalistisk skärpa skildrar den ett på sin tid mycket uppmärksammat mord. Filmen väcker frågor om integritet och rapportörens ansvar. Var går gränsen mellan förtroende och nyhetsvärde? Vad får man skriva, hur förvaltar man sin skrivarbegåvning och vunna förtroenden? Förtroendet att gestalta Truman Capote fick birollernas okrönte konung Philip Seymour Hoffman och en enig kritikerkår menade att ingen kunde ha förvaltat detta förtroende bättre.
Den belgiska filmen "Barnet" av J-P och Luc Dardenne visas onsdagen 18 oktober och titeln har säkerligen dubbel syftning. Dels anspelar den på det nyfödda barnet och dels på den unge omogne fadern, endast 20 år, som i det längsta försöker fly sitt fadersansvar. Den likaså unga modern, 18 år, har stort tålamod med den ansvarslöse pappan, men när han säljer barnet till adoption brister hennes tålamod och därmed väcks han till insikt. Frågan om det finns någon väsensskillnad mellan kvinna och man när det gäller föräldraansvar ges inte, filmen nöjer sig med att gestalta en livssituation och det på ett så framgångsrikt sätt att den vann 2005 års Guldpalm.
"Paradise now" av Hany Abu-Assad visas 1 november. Dagligen nöts våra ögon och våra hjärtan av braskande rubriker om självmordsbombare. Hany Abu-Assad beslöt sig för att försöka gestalta hur någon blir självmordsbombare och följer två unga manliga rekryter som får 24 timmar på sig att ta farväl av sina familjer utan att avslöja något. När så den slutgiltiga handlingen ska ske, blir inte allt som de inblandade tänkt sig.
"Tsotsi" visas på Klintestudion den 15 november och nu handlar det om just barnet. Tsotsi är gangstern som av misstag rövar bort ett litet barn och därigenom skapar filmens lyckliga omkastning. Barnet berör Tsotsi och därmed öppnas också dörrarna till hans bakgrund och vi kan också börja förstå och inte längre bara ta avstånd.
Avslutningsvis visas oförarglig underhållning av bästa engelska märke. 29 november kommer Stephen Frears "Mrs Henderson presenterar". Tiden är andra världskriget och den nyblivna änkan Mrs Henderson köper en gammal överbliven teater, anlitar en excentrisk teaterdirektör, och med hans hjälp sätter hon upp varieté av det frivolare slaget, som på intet sätt ska stå den mest vågade franska efter.
Medlemskort för samtliga sex filmer löses vid första filmbesöket på onsdag.
Visby filmstudio
på torsdagar går emot trenden och bjuder på hela åtta biofilmer med start den 21 september med "Walk the line", filmen om musiklegenden Johnny Cash liv.
Nästa film den 28 september bygger också på en verklig händelse, nämligen terrordåden under OS i München 1972. "München" handlar om morden på elva oskyldiga israeliska idrottsmän som är upptakten till en historia om hämnd. En Mossad-agent som engageras av premiärminister Golda Meir söker upp de Svarta September-anhängare som anses skyldiga till dådet. Actionscenerna är riktiga nagelbitare men Speilberg ställer sig mitt emellan Israel och Palestina och förståelsen fördelas lika.
5 oktober visas "Tsotsi" som har kallats för en sydafrikansk "Guds stad" och det är en liknelse som håller. Hood berättar måhända sin historia lite mer konventionellt och hans foto är skönheten till trots inte lika expressivt.
Från Sydafrika beger sig filmstudion österut den 19 oktober då "Kejsaren och Mördaren" visas. Filmen handlar om Kinas förste kejsare, han som enade riket och började bygga den kinesiska muren, för att skydda sig mot barbarerna från norr på 200-talet före Kristus. Kungen av Qin törstar efter makt och hämnd och Kaige Chens film har drag av både Kurosawa och Shakespeare.
Den 2 november går resan till Finland via Belgien i "Arga män utan ben". Denna svartvita, grovkorniga film är definitivt inte något som följer strömmen. Den är enkelt klippt, saknar filmmusik och dialogen är minimal. Istället är det de fantastiska skådespelarna, som också regisserat, som med sin mimik och sitt kroppsspråk för filmen framåt. Gillade du Aki Kaurismäki? Då kommer du älska denna komedi!
"Crash" heter filmen den 16 november och utspelar sig i ett rasistiskt Los Angeles, där polisen och hela rättssystemet har surnat. Filmen har flera parallellhistorier som knyts ihop av en bilolycka där en grupp främlingar tvingas ta beslut som ställer deras moral på sin spets och tvingar dem att leva med resultatet av sina handlingar. Crash är en tankeställare som varje människa behöver se för att vakna upp ur drömmen att vi lever i ett jämlikt samhälle.
Almodóvar blir det den 23 november med "Dålig uppfostran". Han gör sällan biopubliken besviken och han levererar också denna gång kanske lite mörkare än vi vant oss men inte mindre briljant. Madrid 1980, filmregissören Enrique Goded lider av idétorka. Från det förflutna dyker en gammal barndomsvän upp. Ignacio Rodriguez är skådespelaren som kallar sig Angel, han bär med sig ett manuskript, en mörk berättelse ur deras gemensamma barndom.
Terminens sista film blir den kritikerrosade "Brokeback mountain" den 30 november. Detta drama nominerades
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!