Tuff kamp om tiden

Gemenskap och harmoni råder i den lilla staden. Men idyllen får ett plötsligt slut när de maskerade grå tidstjuvarna dyker upp och övertalar stadens medborgare att öppna "tidssparkonton".

Tidstjuvarna. Tidstjuvarna (Marie Johansson, Viktoria Frisk, Josefin Wahlström och Rebecca Karlsson) stjäl människornas tid.

Tidstjuvarna. Tidstjuvarna (Marie Johansson, Viktoria Frisk, Josefin Wahlström och Rebecca Karlsson) stjäl människornas tid.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2010-05-07 04:00
Uträkningen som de grå männen propagerar för är att människorna ska jobba fortare och ha mindre fritid. Som motprestation lovar tidstjuvarna att spararna får "garanterad ränta på kapitalet".
Stress och jäkt tar över livet i staden, men det finns någon som kan konsten att få människor på gott humör. Nämligen den föräldralösa flickan Momo som rymt från ett barnhem. Hon kan lyssna som ingen annan kan och hon tar upp kampen för att glädjen och tiden ska komma tillbaka.

Den tidlösa historien om Momo som dyker upp i den lilla staden och ställer allt till rätta är lika aktuell nu som någonsin. Nu finns det tillfälle att se sagan omarbetad till föreställning när tio avgångselever från scengymnasiet tillsammans med 12 elever i folkmusikensemblen vid Elfrida Andréegymnasiet gjort sin egen version av den hyllade 70-talsromanen av Michael Ende. Det var i början av trean som eleverna röstade fram föreställningen om Momo, och i deras version har underrubriken "Kampen om tiden" lyfts fram.
- Även om berättelsen inte är jättemodern så handlar den om saker som gör att den är lätt att ta till sig. Det finns mycket som påminner om dagens stress i samhället. Vi lyfter fram och gör den till vår egen, i det stressiga samhället vi lever i i dag, säger Kristina Börjesson som är Momo i föreställningen.
Marie Johansson spelar en av tidstjuvarna. Att sätta sig in i karaktären som pådrivande tidssparare gjorde hon bland annat genom iakttagelser av omgivningen.

- Inte minst kan man känna igen sig i stressen som pågått inför den här produktionen. Det är väldigt lätt att ta till sig den här rollen, säger hon.
Att jobba med en saga har skilt sig en del från de klassiska föreställningarna de jobbat med tidigare under utbildningen. Bitvis har det inneburit större friheter i tolkningen av karaktärerna. Sagogestalten Kassiopeja som i boken är en sköldpadda har i elevernas version blivit en figur som bär pilotmössa och åker rullstol.
- Men egentligen handlar det mest om att hon är lat och bekväm. Att spela sagofigur är häftigt, jag har kunnat utforska och tolka rollen utan begränsningar, säger Ingrid Anjar som spelar Kassiopeja.
Tolkningen av sagotemat och till den stundtals jazziga, klezmer och pop-influerade folkmusiken, på bland annat tvärföljt, cello, fiol, gitarr och "sång i pappersstrut", lyfter årets avgångsföreställning till en stämningsfull upplevelse.

I kväll och i morgon kväll ges föreställningar för allmänheten på Folkets bio Roxy, på Adelsgatan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!