Två böcker för vandrare
Upplevelsesemestrar blir allt mer populära och bland dessa upplevelser tycks vandringar öka mer och mer. Det kommer ut allt fler av vandrings- och guideböcker. En av de förstnämnda är "Vandrarens lilla handbok" av Chris Townsend.
Foto: susan
Här finner man tips av de mest skilda slag, uppdelade i "Grundbultar" (Innan du ger dig iväg, Att ge sig iväg, På och utanför leden, Väder, Svår terräng och Möten med vilda djur)
Det andra huvudkapitlet handlar om "Var är vi?" (Orientering och Om du går vilse). Efter detta är det dags för "Lägerkunskap (Tältning, eldar, vatten, matlagning samt reparationer i fält). Det sista huvudkapitlet informerar om "Första hjälpen" vid diverse kroppsliga malörer som kan inträffa under en vandring. Det hela avrundas med ett bra sakregister.
I avsnittet om kroppens vattenhushållning reagerar jag mot rekommendationen att "under en sval dag i en skuggig skog kan ett par liter räcka i flera timmar" - naturligtvis i och för sig helt riktigt, men det ger intryck av att vara inspirerat av en för en del år sedan skickligt genomförd reklamkampanj för drycker på PET-flaskor. Då tutade man ju i oss att alla måste tratta i sig minst tre liter dryck per dag, utan hänsyn till kroppshydda, klimat, väder, födans vätskeinnehåll och aktuell kroppsansträngning.
Boken skiljer sig inte nämnvärt från andra tidigare liknande utgåvor och ger bra information om hur man ska kunna göra sin vandring så givande och säker som möjligt.
Bildmaterialet är en trevlig mix av instruktiva bilder och lockande foton från landskap och lägerliv.
Den andra boken heter "Pilgrimstur till Santiago de Compostela" av Ulla Nordfors och är en ren guidebok som tar oss med i etapper från St Jean Pied de Port ända till det lockande målet långt borta i nordvästväst.
Boken inleds med ett förord och en översiktskarta över nordvästra Spanien. Därefter följer ett kort kapitel över området samt information om vad som menas med en pilgrim. Därefter kommer vi till vad som är "Praktiskt att veta" - hur man reser dit och hem, utrustning, packlista, pilgrimspass, boende, mat, Compostela, klimat och väder mm.
Efter detta följer beskrivningar över de åtta delsträckorna. Varje beskrivning inleds med ett uppslag med karta och - vilket jag inte sett i någon likande bok förr - höjddiagram över etappen.
Här kan man t.ex. se att startpunkten St Jean Pied de Port ligger på en ligger på en höjd av ungefär 200 m ö.h. Det blir ett motlut upp till 500 m under de fem första kilometerna. Efter detta bär det utför till c:a 300 m, följt av brant uppförsbacke på ungefär 8 km upp till Lepoeder på en höjd av c:a 1 500 m. Efter detta är det nerför i stort sett 50 km ända fram till etappmålet Pamplona på 500 m höjd. Därefter följer mer traditionell vägbeskrivning på några sidor, avrundat med en lista på de turistbyråer som ligger längs vägen. Boken avrundas sedan med slutord, ordlista och litteraturtips.
Boken är lättsamt och trevligt skriven och försedd med ett stort antal färgfoton som författaren själv har tagit. Om man tänker göra denna pilgrimsvandring kommer den att vara till stor glädje om man kompletterar med förstudier i någon av de böcker som nämns i litteraturlistan.
Förlag: Vildmarksbiblioteket
Sidor: 152 s.
ISBN: 978-91-975542-5-1
Översättning: Peter Eronson, textbearbetning: Emma Eronson, faktagranskning: Annika Berggren.
Tecknade illustrationer: Chris Holt
Sidor: 152 s.
ISBN: 978-91-975542-5-1
Översättning: Peter Eronson, textbearbetning: Emma Eronson, faktagranskning: Annika Berggren.
Tecknade illustrationer: Chris Holt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!