Två musikvärldar möts på klassisk gitarrplatta

Krister Dahlström och Micke Lyander i Sandkviestudion i Visby där de skapat bästa förutsättningar för att spela in Kristers debutskiva med klassisk gitarrmusik. foto: bengan zettergren/arkiv

Krister Dahlström och Micke Lyander i Sandkviestudion i Visby där de skapat bästa förutsättningar för att spela in Kristers debutskiva med klassisk gitarrmusik. foto: bengan zettergren/arkiv

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2008-11-22 04:00
I september var det febril aktivitet i Sandkviestudion i Visby hamn. Krister Dahlström spelade in sin första egna skivproduktion tillsammans med Micke Lyander bakom spakarna i kontrollrummet. Nu väntar de på leverans av de färdiga plattorna och på onsdag kväll blir det skivrelease på Clarion Hotel i Visby för "Krister Dahlström Classical Guitar".
Det blir ett utmärkt tillfälle för de som gillar klassisk gitarr och det kommer att bjudas stycken ur plattan, Pink Floyd, Villa-Lobos, Tarrega och annan klassisk musik som följt Krister Dahlström genom åren. Men det lär inte bli en platta för enbart gitarr-nördarna - den är gjort för en mycket bredare publik än så.
Av de 75 minuter musik som spelades in under hösten kommer 43 med på debutplattan, det innebär att merparten av nästa platta redan är klar. Just nu jobbar Krister Dahlström också med en turkisk kompositör som han gärna skulle fästa på en kommande skiva.

*
Krister Dahlström och Micke Lyander är en korsbefruktande kombination. De kommer från två olika musikvärldar och i eftersnacket till den här kommande plattan har de mycket gott att säga om varandra och de erfarenheter de vunnit.
Micke Lyander har plockat bort det som inte var bra för helheten på den här plattan och de beskriver varandras insatser som unika. De har för diskussioner under arbetets gång som lärt Micke Lyander att se på klassisk musik på ett nytt sätt och placerat Krister Dahlström på en annan gitarrpall än den han fick under konservatorietiden.
De har spelat in och sedan använt mycket tid att lyssna på resultatet för att gå vidare.

*
Både Micke Lyander och Krister Dahlström tror att resultatet kan förändra synen hos de som på förhand avfärdar klassisk musik. Här finns något mer att hämta än de traditionella tolkningarna av musiken, något mer än det som för många låter skittråkigt.
Det har varit en hektiskt tid för Krister Dahlström, just nu avslutar han en gotlandsturné med Gotlands Blåsarkvintett, han spelar Afternoon tea i Väskinde och på onsdag kväll är det alltså release för debutplattan.
Vi hoppas att våra högt ställda förväntningar kommer att infrias.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!