Ulf Perssons Rackar'n gör comeback

Medeltidsfiguren Rackar'n dyker efter tio år åter upp i albumform. Men nu har han tagit sig till 1800-talets Visby.

Ulf Persson ritar under överinseende av en egentillverkad Rackar´n-figur i keramik.

Ulf Persson ritar under överinseende av en egentillverkad Rackar´n-figur i keramik.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2019-12-21 10:55

Bakom Rackar'n står Visbybaserade Ulf Persson, tidigare GA-grafiker och med konstnärlig verksamhet och stadens historia, gärna i kombination, som viktiga intressen.

Något som inte minst förenas i den nu aktuella utgåvan. Rackar´n har dock förflyttats från sin vanliga tidsperiod medeltiden och cirka 500 år framåt i tiden, till 1860. 

– De intressantaste epokerna i Visby. Jag har inte tröttnat på medeltiden men 1800-talet är roligare att måla, Det är lättare, det finns fotografier, motiverar upphovsmannen.

– Men man kan inte bluffa för mycket. 

Och de skilda epokerna går förstås att kombinera. Denna gång samlas nämligen diskussionsklubben Historieförvaltarna, gemenligen kallad Historieförvanskarna, fem medlemmar i Rackarn´s stuga. De ska diskutera inbördeskriget mellan borgare och bönder på Gotland år 1288 samt Valdemar Atterdags invasion 1361. 

Ytterst handlar det om att förmedla Visbyhistoria via en kombination av komik och fakta. 

Rackar'n har yrkesmässigt sett verkliga förebilder.  Rackaren hade en låg status i dåtidens samhälle. Nattetid tömde han stadens dasstunnor, han slaktade hästar och andra husdjur och var också medhjälpare till stadens bödel. I Visby bodde han i en stuga alldeles ovanför Norderport och gatans nuvarande namn, Rackarbacken, påminner om de tider som timat. 

Rackar´n gjorde debut som originalseriestripp i Gotlands Allehanda. Något som pågick i tre år. I albumform kom han första gången med gamla strippar. 

– Sen blev det tavlor i stället, konstaterar Ulf Persson. 

Väggarna i det Perssonska hemmet bär syn för sägen. Där hänger åtskilliga motiv från det tänkta, medeltida Visby. 

Men Rackar'n har således hängt med och ändå fortsatt att komma ut, i seriealbumform och med ojämna tidsmellanrum. Det senaste, "allmänna", det femte, kom ut 2008. 

– Det här är det sjunde albumet. Men det sjätte omfattade bara 15 exemplar och gick till de närmaste. 

Ulf Persson skapar sina figurer och historier i lägenheten vid Broväg där väggarna således är fyllda med hans målningar med medeltida Visbymiljöer. Där har han också utsikt mot den del av norra ringmuren bakom vilken Rackarn's stuga låg. Stadsbilderna är detaljrika men Ulf Persson tar sig också den konstnärliga friheten att exkludera vissa motivskymmande byggnader och ikläder gärna stadens kyrkoruiner de torn de ursprungligen kan ha haft. 

Där det saknas dokumentation fyller han i, lättare att genomföra när det handlar om medeltidsmiljöer än om 1800-talet då det börjar finnas fotobevis. Han lånade i början också flera dåvarande GA-profilers konterfej för att  medverka som figurer i karikerad form. 

I den nu aktuella volymen ingår scener lånade från välkända konstverk som pojkslagsmålet från August Malmströms "Grindslanten". Staffagefigurer emanerar också från verk av bland andra Vincent van Gogh och mannen bakom den berömda brandskattningsmålningen, Carl Gustaf Hellqvist. 

Ulf Persson har målat fotorealistiskt, inspirerats av John Bauer och Sagan om ringen. Men favoritkonstnären är definitivt ett av konstvärldens största namn: Rembrandt van Rijn.

– Jag inspireras av honom och de bibliska motiv han gjort, jag söker härma hans ljusdunkel. 

Blir det något mer album med Rackar'n?

– Blir det mer så blir det 1800-tal. Men det återstår inte så många intressanta ställen i stan. Jag får ge mig ner där Visborgs slott låg. Och så ska man ha någon historia. 

Det låter inte som ett blankt nej. 

Yrke med låg status

Rackaren var bödelns dräng. Det var ett jobb med låg social status och arbetsuppgifter som gemene man inte ville utföra.

Rackaren hjälpte bödeln med att göra i ordning avrättningsplatsen. Sedan avrättningen skett grävde han ner den/de som avrättats i galgbacken. Han begravde också självmördare i skogen. 

Rackarens tjänster användes även för att slakta hästar samt avliva katter och hundar. 

Rackaren var också ofta ansvarig för att på nätterna ta hand om stadens avfall som kastades ut på gatorna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!