Underbart vackra naturbilder
Efter ett "kungligt" förord följer mer än trettio ganska korta artiklar i de mest skilda ämnen, ofta med anslående rubriker. I de olika kapitlen får vi läsa om varelser som "Taggiga veteraner" (tagghudingar som sjöstjärnor), "Hummer - en story med klo", "Korallen den fina", "Sötnos med dödstorped" (havsborstmaskar - det finns faktiskt sådana även vid vår egen kust), valar, sälar, "Havets hyreshus" (tångruskorna - kolla gärna de som finns här hemma - det finns mycket att finna i dessa även här) m.m.
Vi får också knyta kontakt med några forskare och vad de håller på med. I "Strandsnäckor i förvandling" kan vi läsa om den snabba artutveckling som sker just nu - aktuellt inte minst i detta Darwinår. Vidare "Krabbhonan vandrar tio mil - men varför?". "Succé i trehundra miljoner år" handlar bl.a. om nutidens fåtaliga armfotingar, som inte har behövt ändra sig mycket under de fyrahundra miljoner år som de existerat. De är ju som bekant vanliga som fossil i den gotländska berggrunden.
Avsnittet om skärgårdens och havets fåglar är ganska omfångsrikt och efter detta handlar boken till största delen om spelet kring nationalparkens bildande. Det hela avslutas med en mer allmän presentation av Kosterhavet och de miljöproblem som kan dyka upp och hota nationalparken.
Därpå avrundas boken med tips för besökare samt lästips. Vidare finner vi "Vägen till Kosterhavet - hållplatser under 45 år", en historik från 1963, då Göteborgs universitet startade en fältstation på Tjärnö och stegvis fram till invigningen den 9 september 2009.
Bilderna - sällan har jag sett så många vackra och instruktiva bilder som i denna bok - en del strikt dokumentära, men också många underbart vackra stämningsbilder, som t.ex. de överspolade strandsnäckorna på sidan 74, med Patrik Larsson som fotograf. Egentligen hade jag tänkt mig principen "ingen nämnd och ingen glömd" bland fotograferna, men här gör jag utan tvekan ett undantag!
När det gäller en ev. blivande nationalpark i Östersjön ska vi ha klart för oss att det finns många fler arter i Kosterhavets salta vatten än i Östersjöns bräckta vatten, som är "för sött för saltvattensarterna och för salt för sötvattensarterna".
Vill man uppleva vår första nationalpark till sjöss är den här boken en utmärkt guide. Om man inte har någon chans att dyka finns det ändå ju möjlighet att se sälar, fåglar och inte minst en rik landväxtflora på många av de många öar som hör till Kosterhavet. Dessutom kan man ju även kvista ut till t.ex. den ganska orörda Nordkoster eller den mer "civiliserade" Sydkoster och bara strosa runt och njuta av naturen i alla dess årstids- och dygnsskiftningar. Årets vackraste naturbok för min del!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!