Ung publik uppskattade näktergalens vackra sång

Med en kombination av musik, dans och skuggspelsteater fängslade Anna Gordh Humlesjö den unga publiken under gårdagens premiärföreställning.

Med en kombination av musik, dans och skuggspelsteater fängslade Anna Gordh Humlesjö den unga publiken under gårdagens premiärföreställning.

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2009-03-24 04:00
ed färgsprakande skuggteater ackompanjerad av orientalisk dans och medryckande trummor, plus en rejäl dos humor, tar den gotländska teaterensemblen Teatergiveriet med sin unga publik till en svunnen tid och kultur.
Christer Hall och Anna Gordh Humlesjö har gjort en fri bearbetning av HC Andersens saga "Näktergalen" som i sin tur bygger på en kinesisk folksaga. Med ett 20-tal föreställningar runt om på Gotland kommer många 5-9-åringar att erbjudas föreställningen och gruppen kommer dessutom att spela två öppna familjeföreställningar på Länsteatern den 5 april.
Föreställningen fyller lite av det tomrum som uppstått sedan Towan Obrador slutat som samordnare och arrangör av dockteater för den allra yngsta publiken. Teatergiveriets egna turné startade i går med tre föreställningar i Gråbo hörsal och den unga publiken gillade vad de fick uppleva.

Folksagans form
Näktergalen skrevs av HC Andersen redan på 1840-talet och inspirerades av författarens möte med den svenska sångfågeln Jenny Lind. Berättelsen följer den traditionella folksagans form om den oansenliga näktergalens vackra toner som i det kejserliga palatset ersätts av en mekanisk och uppdragbar sångfågel.
Att det till slut blir den livs levande näktergalen som till slut vinner både folkets och kejsarens hjärta är den givna upplösningen och ett budskap som gick väl hem hos den unga publiken. Kanske är sensmoralen viktigare nu än någonsin tidigare med tanke på det datoriserade samhälle som barnen erbjuds i dag.
Även berättartekniken med skuggteater uppskattades av dagens unga publik. Skuggspelstekniken kan sägas vara föregångare till animerad film och andra rörliga bilder.

Empirisk kunskap
Christer Hall och Teatergiveriet har har samlat på sig den empiriska kunskap som gör det både spännande och roligt för sin unga publik. De har också förmågan att öppna alla dessa unga sinnen för nya intryck och impulser och att se det vackra och sköna i livet.
Bara att hoppas att kommunen fyller det vakuum som uppstått efter Towan Obrador och att förskolan och lågstadiet får möjlighet att se ytterligare berikande teaterföreställningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!