Unga Roma bjuder på saga om kärlek och korviga ben

Mikaela Hagelberg och Peter Sundberg, båda med många år bakom sig på Romateatern, spelar de två rollerna i Unga Romas "Träda trådar", en familjeföreställning som har premiär nästa torsdag.

Mikaela Hagelberg och Peter Sundberg, båda med många år bakom sig på Romateatern, spelar de två rollerna i Unga Romas "Träda trådar", en familjeföreställning som har premiär nästa torsdag.

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2008-06-26 04:00
För fjärde sommaren rustar Unga Roma för en barn- och familjeföreställning i Shakespeares anda. Tidigare somrar har vi fått träffa Lille Hamlett, Ofelia och Häxxxorna, men den här gången med lite, ur Shakespeareperspektiv, friare figurer - bagladyn Vilma och luffaren Ville.

*
Det är en mycket professionell ensemble som Unga Roma i år har satt i arbete i det nyrustade Magasinet vid Roma kungsgård. Författaren Lotta Grut, regissören Kickan Holmberg och de båda skådespelarna Mikaela Hagelberg och Peter Sundberg har alla under många år varit förgrundsfigurer på Romateatern.
Scenografen Suzane Crepault har gjort många framträdanden på Länsteatern och för musiken står Annika Fehling och tillsammans förfogar Unga Roma över verktygen att göra en mycket njutbar föreställning under fyra veckor med premiär på torsdag den 3 juli.

*
"Träda trådar" heter årets föreställning och själva kallar de det "en liten saga om kärlek och korviga ben". En kärlekssaga där både barnen och de vuxna ska känna igen förälskelsens känslor - det gemensamma för oss alla oavsett ålder.
I "Träda trådar" träffar vi bagladyn Vilma, utstött och ensam, men under spelets gång visar det sig att hon varit prinsessa, dansat på baler och varit firad skönhet. Det är när hon träffar luffaren Ville som minnena väcks, han som var servitör på balen, och om den förälskelse de upplevde tillsammans. Och om sveket mot kärleken som de nu får en chans att återupprätta.

*
Språket har fått två nivåer så att alla åldrar och erfarenheter får sitt. Det lustfyllda och underhållande har de plockat med sig från Shakespeare.
Den stillsamma berättelsen passar antagligen bättre inomhus i det nyrenoverade Magasinet där Suzane Crepault fått utrymme för en både vacker och funktionell scenografi. Handlingen utspelas i skuggan av livets träd som här fått formen av en liv(s)moder.
De sjunga partierna, till Annika Fehlings musik, gör att skådespelarna här kan förmedla känslor som försiktigt ska leta sig fram till sin publik.
Musikens uppgift blir att tydliggöra det som sker på scenen, att knyta ihop handling, känslor och själva texten.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!