Unik bok om gutnisk idrott
Att känna sin historia är en del av att kunna fånga framtiden och när idrottslegendaren, Stångabon och författaren Bengt Wallin i går presenterade sina nya bok "Stånga - idrottssocknen" så är detta han tagit fasta på.
Foto:
Och han fick medhåll av en betydligt yngre idrottsprofil som var med när boken presenterades, Charlotte Eliasson som utvecklat sitt idrottsintresse och samhällsengagemang hemma i idrottssocknen Stånga.
-Vi hoppas även att boken inte bara ska stärka den gutniska idrotten utan också bereda dess plats i samhället och trygga kulturarvet, förklarade Lennart Blom som fungerat som projektledare för bokens tillkomst.
Och att boken utkommer mitt under Gotlands Idrottsförbunds ettåriga 100-årsfirande gör naturligtvis inte saken sämre.
*
Boken behandlar idrotten i Stånga i synnerhet och idrottens roll i samhället i allmänhet. Vilken roll idrotten kan ha för en liten socken på södra Gotland - eller i vilken annan bygd som helst.
Det handlar om samhällsengagemang och om massor av ideellt arbete och om legendariska idrottsledare.
Stånga är unikt med sina fyra stora idrottsanläggningar, i tur och ordning har Stångaborna byggt Malmgard, Stangmalmen, Bowlinghallen och sist Gumbalde.
Bengt Wallin tror att denna kultur- och idrottsgärning kommer att bestå lång tid framöver och att de idrotter som de representerar kommer att leva kvar länge i bygden.
Och mycket av innehållet i boken präglas naturligtvis av Stångaspelen och om de idrotter som utövas här.
De gutniska idrotterna är en del av världskulturarvet och Stångabornas insatser är därför unika när de fört traditionen vidare in i våra dagar. I boken görs en djupdykning i pärkspelets historia och Bengt Wallin har spårat det 2500 år tillbaka i tiden, närmare bestämt 510 f.Kr.
Och han lanserar ett helt nytt begrepp i boken - "Pärklandet" som är synonymt med de sju socknarna Lau, När, Burs, Stånga, Rone, Silte och Hablingbo.
Redan Linné noterade i sin "Gotländska resa" att pärk spelades på södra Gotland och att varpan var ett spel främst uppe på norr.
Bengt Wallin har roat sig med att räkna mästartitlarna i pärk och då är det just de här sju socknarna i topp. Flest titlar finns i När med 81 stycken, följt av Lau med 33 och Hablingbo med 26.
*
I boken finns det också en del av de interna stridigheterna i socknen som när markägaren sade upp arrendet på Gumbalde äng och Stångaspelen tvingades söka en ny arena och anlade Stangmalmen mitt på socknens soptipp. I dag är Gumbalde åter en idrottsarena, men istället för pärkbollar är det nu golfbollar som flyger genom luften, en utveckling av marken som skapat en bana i världsklass även om vägen dit var krokig.
Som avslutning i boken menar Bengt Wallin att förutsättningarna för idrott är en viktig framtidsfråga för Stånga liksom många andra socknar eller bygder, då man kan erbjuda mervärde och en attraktiv miljö för människor att växa upp i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!