Unik boksamling i katalog utlagd och sökbar på nätet
Därmed är den översikt över den värdefulla boksamlingen från Visby läroverk som många har väntat på, men som hindrats av bristande medel, i nästan ett halvt århundrade tillgänglig för allmänheten.
Tack vare det skadeståndsbelopp som utmättes efter stölden av Newtons Principia från Visby läroverkssamling lade nu den ekonomiska grunden till katalogisering, vård och tillgänglighet för åtminstone denna äldre del av boksamlingen
??Visby läroverkssamling har uppskattats till upp emot 30?000 verk. Det är en boksamling av såväl gotländskt som rikssvenskt och internationellt intresse, förklarar Sten Körner som 1998 fick bibliotekets uppdrag att katalogisera den äldre delen av samlingen och som skrev om detta i en uppsats i Gotländskt Arkiv 2001.
Nu är katalogen över den äldre delen av samlingen, med verk tryckta till och med år 1800 samt ett mindre antal verk från 1800- talet som är särskilt värdefulla eller sammanbundna med verk och tryckta före år 1800, utlagd på nätet.
??Det är en katalog med mycket hög ambitionsnivå som har byggts upp och som rymmer cirka 5?500 titlar.Denna katalog är mer utförlig än många andra motsvarande katalogerförklarar Sten Körner., I katalogen återges titeltexterna, som är särskilt utförliga under 1500- och 1600-talet, återges så långt som möjligt i dess helhet. Katalogens titeltext blir därigenom en form av innehållsredovisning. Dessutom ges kortfattade biografiska notiser om respektive författare och ett antal av dennes viktigaste verk med tryckår för första utgåva. Även ägaranteckningar och andra viktigare handskrivna anteckningar i verket redovisas.
??Verken är löpnumrerade och uppställda i samma ordning.Löpnumreringen avspeglar dels en ursprungligare ämnesindelning, dels i den ordning i vilken verken har katalogiserats. Många verk är sammanbundna, kanske närmare 20 procent, säger Sten Körner.
1822, när läroverket i Visby startade officiellt, påbörjades också ett skolbibliotek och böcker skänktes till det som blev Visby läroverkssamling. År 1956 erhöll Visby stadsbibliotek från gymnasiet läroverkets äldre boksamling, vilket omfattade beståndet fram till omkring år 1900. Bokbeståndet överlämnades med förutsättning att samlingen skulle katalogiseras och hållas offentligt tillgänglig.
Men bristande medel gjorde att samlingen länge kom att stå där den stod, mer eller mindre nedpackad, fram till 1990-talet då det utmätta skadeståndsbeloppet efter stölden av Isaac Newtons verk Principia Mathematicalade en trygg ekonomisk grund för katalogisering, vård och tillgänglighet av delen av boksamlingen med tryckår före 1800.
Det äldsta verket i läroverkssamlingen är tryckt av Filip från Mantua i Venedig den 25 oktober 1494. Verket består av tre delar med Caesars kommentarer till kriget i Gallien, Ciceros brev, samt ett spanskt-latinskt lexikon.
??Detta är en inkunabel, en bok som ligger i vagga, alltså från bokens barndom, säger Sten Körner och lyfter försiktigt med bomullsbehandskade händer skinnbandet. Han pekar på namnen med bokens ägare genom tiderna, fingret löper från Henri Fabricius i Köpenhamn som köpte den i Rostock 1581, till F Bahr på Gotland 1821 och så Visby läroverks stämpel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!