Unik gotlandica-samling har donerats till Landsarkivet

- Det är en väldigt speciell samling, menar Calle Brobäck som granskat den gotlandica-samling om cirka 1100 titlar som Gotlands Gille i Stockholm donerat till Landsarkivet i Visby.I går var det officiell överlämning på Arkivcentrum där också några av de mest intressanta böckerna och skrifterna visades upp.

I donationen ingår naturligtvis också det handskrivna kortregister som omfattar samlingen.

I donationen ingår naturligtvis också det handskrivna kortregister som omfattar samlingen.

Foto: Petra Jonsson

Kultur och Nöje2009-08-19 04:00
Gotlands Gille i Stockholm som startades 1856 har under ett och ett halv sekel samlat på sig ett unikt Gotlandica-bibliotek som tills nu förvarats på Vitterhetsakademien i Stockholm.
Av tillgänglighets- och utrymmesskäl kunde man inte längre härbärgera samlingen där och av kulturella skäl vill Gillet hålla samman biblioteket, inte minst för forskningens skull, och då blev det ganska naturligt att donera hela biblioteket till Landsarkivet i Visby som både har plats och kan göra samlingen tillgänglig för både forskare och allmänheten.

1100 titlar
Det var en glad landsarkivarie, Jan Östergren, som i går officiellt fick ta emot de cirka 1100 titlar som nu blir en omistlig del av forskningsarkivet på Landsarkivet och han passade också på att tacka för förtroendet.
Böckerna och småskrifterna är i sin tur alla gåvor eller donationer till Gotlands Gille i Stockholm och det unika med den här samlingen är bredden av tillfällighetstryck, adresslistor, föreningsstadgar, minnestal över avlidna förutom alla böcker som i huvudsak är tryckta före 1950.
Biblioteket består även av en del fotografier tagna av Olivia Wittberg som fångat en del intressanta vyer och miljöer som nu bara är ett minne blott. Här finns också en diger porträttsamling av namnkunniga gotlänningar - alla namngivna.

Kulturbärare
Gotlands Gille som i går företräddes av ordförande Mats Ekeroth och gillesbibliotekarie Lennart Esklund tryckte på föreningen som kulturbärare där det bland annat ingår ett kulturpris som delas ut vart femte år.
- Vi behövde hitta en permanent lösning när inte längre Vitterhetsakademien stod öppen för forskare. Nu har vi hittat en lösning till gagn för alla, säger Mats Ekeroth.
Gotlandica-kännaren Calle Brobäck som botaniserat i samlingen är naturligtvis glad över att donationen nu hamnar på Gotland och speciellt glad för alla småskrifter som annars så lätt försvinner.
- Att få allt samlat ger bättre möjlighet att se helheten i historien, menar han, samtidigt som han bläddrar i en skrift från 1836 innehållande en sammanställning över alla svenska landshövdingar på Gotland efter dansktidens slut fram till 1800-talet.
Han är också nöjd med de bibliografier som finns i samlingen.
- De är ofta underskattade men en bra början när man ska läsa om specifika ämnen som exempelvis topografi eller varför inte gotländsk tidningshistoria.

En del kuriosa
Samlingen innehåller också en del kuriosa, som en kliché som visar hur mycket större Visby är än Stockholm på 1300-talet. Här finns en del välbevarade kartor och dit hör naturligtvis fotosamlingen, nu drygt 100 år gammal.
Här finns också en berättelse från Lantbruksmötet och Industriutställningen i Visby 1904, en intressant dokumentation som fallit Calle Brobäck på läppen.
Personhistoria kan läsas i många minnesord från begravningar och många släktböcker och mera humoristiska betraktelser över tidens händelser kan läsas i en komplett samling av studenttidningen Gaist. Ett unikt tillskott från 1926 som nu finns i Landsarkivets samlingar.
För de särskilt intresserade kommer Calle Brobäck någon gång i höst att berätta om Gillets samlingar för allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!