Unik samling Karlsömotiv av Erik Olsson ställs ut

Kultur och Nöje2005-05-28 06:00
En unik samling av Erik Olssons tavlor visas under sommaren i restaurangen på Stora Karlsö.
Det är 16 oljemålningar med historiska motiv från Karlsö. Verken kommer dels från konstnären själv dels från Karlsöklubbens samlingar.
Och utställningen är ett led i just Karlsöklubbens 125-årsjubileum (turisttrafiken till ön firar för övrigt 80-årsjubileum, 1925 startades regelbundna turer till ön).
Tavlorna kommer också att illustrera ett av kapitlen i den jubileumsbok av Rolf Jakobsson och Rita Larje som ges ut i augusti.
Karlsöklubben, eller som den egentligen heter, Karlsö Jagt- och djurskyddsförening AB, skapades 1880 av Willy Wöhler.
- Han tog initiativet till att bilda ett aktiebolag för att för pengarna köpa upp ön bit för bit för att rädda de då mycket hotade grisslorna och tordmularna. Då fanns det 20 respektive 200 kvar. Han lyckades, nu finns det 20 000 sillgrisslor och 11 000-12 000 tordmular, konstaterade Karlsöbolagets nuvarande vd, Lennart Lindgren.
1970 blev ön naturreservat och sköts i dag i ett nära samarbete mellan Karlsöbolaget och länsstyrelsen.
Ett led i jubileumsfirandet är således den utställning med Karlsömotiv signerade Erik Olsson som i går hade vernissage i Karlsörestaurangen.
- Det är stort att vi kan ha den här utställningen. Erik Olsson är en enormt kunnig målare och en stor Karlsövän (från hans ateljé vid Kovik ligger Karlsöarnas siluetter i fonden av utsikten). I målningarna synliggör han vår historia, från stenbrottet på Suderslätt till Oskar II:s besök 1896, konstaterade Lennart Lindgren.
Erik W Olsson, Fårö, presenterade utställningen och konstnären som själv tyvärr inte orkade närvara.
- Gotlands mesta kändis, den siste av de stora kulturpersonligheterna: konstnär, konservator, museiman och författare.
Erik Olsson föddes i Klinte 1919, fadern var fiskare men Erik blev målare. Han var under en lång period yrkesverksam som kyrkokonservator och hann arbeta i ett 60-tal av öns kyrkor.
En viktig insats är utvecklandet av fiskerimuseet i Kovik som började med att han 1946 fick tillgång till en fiskebod, i dag har museet över tusen föremål.
Erik W Olsson:
- En räddning av en död kultur i rätt tid, husbehovsfisket hade då ersatts av yrkesfiskare.
- Men hela sitt liv har han varit konstnär i olika tekniker och bland annat har han gjort över 300 etsningar. Först arbetade han med landskapsmotiv men från 70-talet började han skildra historia i bild och text.
Och det är den typen av historiska motiv som nu ställs ut, samtliga med anknytning till Karlsö. Motiven kan indelas i två kategorier: Vad som hände storpolitiskt och fisket.
Stora Karlsö låg några hundra år tillbaka mitt i den dåvarande farleden mellan Gotland och fastlandet, posten kom den vägen via Öland liksom även exempelvis Linné.
Strömmingsfisket var en viktig binäring för bönderna under en lång period, som störst var det på 1830-1840-talet då det fanns 60-70 fiskebodar på Karlsö (två av dessa finns kvar i dag).
- Till havs var fisket fritt och Karlsöarna betyder möjligen alle mans väg, menade Erik W Olsson.
Så kunde han klippa det band som Erik Molarin, systerson till Erik Olssons fru, och Kerstin Florin, god vän till konstnären, höll upp mellan sig och utställningen var officiellt invigd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!