Uppåt väggarna kul i klättersilon

Oliver klättrar upp en gång till på klätterväggen. Orken verkar aldrig ta slut. Ett par meter nedanför står Pappa Henrik Carlén med utsträckta händer och guidar sin son mellan greppen.

Spänning. - Det viktigaste av allt är skorna. De blir ens bästa vän, säger Oliver Carlén, 12 år, som klättrat sedan i vintras med sin pappa och lillebror.

Spänning. - Det viktigaste av allt är skorna. De blir ens bästa vän, säger Oliver Carlén, 12 år, som klättrat sedan i vintras med sin pappa och lillebror.

Foto: Erik Ardelius

Kultur och Nöje2011-07-01 00:00

- Bra. Snyggt. Bra! Jobba, jobba, jobba. Kom igen, du orkar!

Pappas pepp räcker ändå inte hela vägen den här gången. Tolvårige Oliver missar greppet med ena handen och faller ned på den blå tjockmattan. Men det gör inget. På någon sekund är han på fötter igen, och snart tillbaka högst upp på boulderväggen på Visby klätterklubb.
De har inte klättrat länge här, far och son. I februari hittade de äntligen en sport att hålla på med tillsammans. Innan har Oliver testat fotboll, innebandy och kampsport.

- Jag har testat andra sporter men då har ju inte du kunnat vara med, säger Oliver till sin Pappa.

Nu är de fast. På klubben klättrar de minst tre dagar i veckan. Varannan gång följer också Olivers sjuårige bror med. Äldre än så behöver man inte vara. Så länge man kan förstå lite instruktioner går det bra, säger Henrik.

Ung och orädd
Att vara liten och lätt kan till och med vara en fördel i klättring. Är man lite yngre har man heller inte den där höjdskräcken som brukar tillta med åren.
- Det där hoppet han gjorde där, säger Henrik och pekar upp mot Oliver på den 14 meter höga väggen de nu gått över till, det har han säkert gjort 50 gånger och missat, sen till slut så sitter det.
- Det enda jag känner är wow! Jag klarade det! säger Oliver oförstående om rädslan för att ramla.

Spänningen lockar
Henrik själv är mer försiktig och ramlar helst inte.
För att få klättra fritt på klubben behöver man gå en kurs för att lära sig säkra. Efter det är det bara att ge sig upp mot trätaket i den gamla sockersilon. För Olivers del är det mest spänningen som lockar. Hans dröm är att kunna leva på klättring. Att kunna resa runt på häftiga ställen, bli fotograferad och göra det han älskar.
Det hörs klapper från klätterskor och från Visbys hamn blåser det in sval sommarluft i den rymliga silon.

Alla åldrar

Ett tiotal personer i blandade åldrar är fastspända i selar. För varje person som klättrar står det en som säkrar. För en oinvigd verkar det enkelt att ta sig upp. Det finns ju hur många grepp som helst, kan man tänka. Men icke. Väggen är indelad i leder med olika svårighetsgrader. Varje färg är en egen led.

Olika svårt
- När de konstruerar en led försöker de komma på problem som man ska lösa. Här kan alla utmana sig själva och det finns något för alla åldrar, säger Henrik Carlén.

När klockan börjar närma sig 21 och stängning ska Henrik och Oliver strax gå hem. Oliver lägger sig med armarna under huvudet på den blå tjockmattan under boulderväggen.

- Det enda man inte får här är kondition, säger han.

Men vad gör det när man gillar det man gör.

- Jag älskar klättring väldigt mycket, det känns som jag vill dö för det, säger Oliver och tillägger att han inte menar att dö på riktigt.

Öppettider: Måndag 18:00-21:00 Tisdag 18:00-21:00 Torsdag 18:30-21:00 Söndag 14:00-17:00
Plats: silon i inre hamnen i Visby

Under Almedalsveckan är det drop-in för provklättring 12:00-18:00 Pris 200 kronor för vuxna och 100 kronor för barn.

Grönt kort-kurs inklusive ett års medlemsavgift: 950 kronor Väggkort helår: 600 kronor

(halva priset för barn, ungdomar upp till 19 år och studenter)

Tidsbokning och kontakt: David 0707193917 eller Alexander 0706181173

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!