Uråldrig mat för moderna magar

Kultur och Nöje2005-03-30 06:00
Jo, det här är ännu en kokbok. Men en annorlunda sådan...
Det är inte så att recepten är konstiga eller svårlagade, eller att ingredienserna är kostsamma eller svåra att få tag på. Tvärtom, faktiskt.
Nej, kokboken är annorlunda för att den förevisar och förespråkar en slags diet, som egentligen inte är någon diet.
Det är den mat vi människor är skapta för att äta - och uteslutande åt för inte särskilt länge sedan, trots att den kallas stenåldersmat.
Råvarorna är rotfrukter, grönsaker, fisk, skaldjur, fågel, lamm, vilt, ägg, frukt, bär nötter och mandel. Enligt Fredin Skoog, och ett växande antal forskare och dietister, är den den föda vi mår bäst av att äta. Man sägs även gå ner i vikt av den (om man behöver), eftersom kroppen anpassar sig naturligt.
Som underlag för sin tes sammanfattar Fredin Skoog några av de senaste rönen kring palodieten och dess positiva verkningar på exempelvis naturfolk på Nya Guinea.
Den största skillnaden jämfört med konventionell kost och dito kokböcker, är att vissa saker helt eller nästan helt lyser med sin frånvaro. Det gäller främst salt, socker, mejerivaror och mat som mestadels baseras på säd och potatis.
Man behöver inte vara orolig för att maten ska smaka mindre, menar författaren som ägnar mycket utrymme åt att sälja in örtkryddor och vissa grönsaker som smaksättare. Däremot smakar maten annorlunda, jämfört med det vi är vana vid.
Att recepten följer årstidernas skiftningar gör boken än mer tilltalande ur ett nära naturen-perspektiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!