Vacker bok om djurlivet i havet

Foto:

Kultur och Nöje2009-11-14 04:00
Vad man än må tycka om den svenska regeringens godkännande av den ryska gasledningen har den föregående debatten haft den fördelen att intresset för havsmiljöerna och deras organismer har ökat. En ny bok om havets organismer har i denna veva blivit klar i svensk utgåva: "Djurliv i havet - Nordeuropeisk marin fauna" (Den norska originaltiteln är "Dyreliv i havet"), författad av Frank Emil Moen, text och Erling Svensen, huvudfotograf och formgivare samt översatt av Fredrik Pleijel (Norstedts förlag, 768 s. ISBN 978 91-1-302355-7) - en rejäl bumling med en vikt på c:a 2 kg, nästan som "Den nya nordiska floran " av Mossberg - det känns när man har den liggande i knät.
Boken inleds med ett uppslag som presenterar innehållet. För att ge ett "skelett" följer därpå ett kort avsnitt om "Systematik" (de olika djurgruppernas indelning), följt av en översikt över de marina naturtyperna från tidvattenzonerna till mjukbottnarna och fjordarna. Därpå följer "hela" fyra (!) sidor om Östersjön, där man i alla fall nämner fiskarterna, men förtiger nästan helt de ryggradslösa djuren i denna jordens största ansamling av brackvatten. Kapitlet avrundas med ett avsnitt om de pågående klimatförändringarna och deras verkan på havsmiljöerna.
Från sidan 39 ända fram till sidan 743 finner vi artbeskrivningarna. Varje beskriven art har fått sig ett rejält utrymme tilldelat. Varje kapitel om resp. djurgrupper inleds med en allmän inledning innan man kommer in på beskrivningarna av de enskilda arterna. Samtliga marina arter kan naturligtvis inte tas med i en sådan här översikt, men efter vad jag kan se är det ett representativt urval (även när jag jämför det med listan över tentamensdjur när jag för länge sedan läste marinbiologi).
Här och där finns också insprängt en del faktarutor med information om intressanta fakta, särskilt om djurens beteende och ekologi. På varje sida finner man också ett unikt bildmaterial, taget helt under vattenytan. Ofta finns det mer än en bild av varje art för att tydliggöra artskiljande karaktärer. Huvudfotografen Erling Svensen har här haft hjälp av ett tjugotal andra norska undervattensfotografer.
Efter artdelen finns ett uppslag med litteraturlista, där man finner ett stort antal av standardverken - en del kom ut redan under förra halvan av 1900-talet, men är fortfarande up-to-date, med undantag för att många arter under decenniernas gång döpts om eller att systematiken möblerats om.
Nästa uppslag innehåller ordförklaringar och jag skulle rekommendera att man börjar läsningen av boken här, så att man "talar samma språk" som författarna - en del av orden och uttrycken är nämligen inte självklara för icke-biologer.
De två följande uppslagen innehåller en systematisk lista över de olika djurgrupperna och därefter är det dags för bokens register. Det hela avrundas med en sida om "Hur och varför togs fotografierna?" samt författarens efterord och tack.
Även om de flesta av de beskrivna djurarterna inte finns vid den gotländska kusten finner den nog ett intresse bland bokköparna eftersom den samtidigt är en mycket vacker bok. I vilket fall är den ett "måste" för alla bibliotek.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!