Vad gör Du magister Säve?

Per Arvid Säve (1811-1887) är Gotlands store folklivsforskare. Säve dokumenterade alla slags fornföremål och hans sökte upp gotlänningar som kunde berätta om språkbruk och gamla sedvänjor.

Scholander kunde inte locka Säve till "stockholmslifvets flärd" och tecknade Säve mellan forntidens historiker Snorre och Saxo.

Scholander kunde inte locka Säve till "stockholmslifvets flärd" och tecknade Säve mellan forntidens historiker Snorre och Saxo.

Foto:

Kultur och Nöje2011-04-05 04:00

Säves ovanliga genialitet var att han alltid försökte göra blyerts eller bläckteckningar eller akvareller på det han såg. Säve kunde helt enkelt inte låta bli att teckna.

Säves bilder har ofta använts i publikationer om gotländsk kulturhistoria. De ses då som bilder av fakta, men mera sällan som ren teckningskonst.

Att samla föremål och dokumentera språk och sedvänjor var Säves livsuppgift, tänker vi, men det är hög tid att vi inser att Säve i teckningar och akvareller också hade rent konstnärliga ambitioner.

Jag tror att Säve vid sidan av forskningen hade en inre dröm om ett liv som fri konstnär och att ingå i den akademiska konstnärseliten i mitten av 1800-talet.


Brevväxlade i 40 år
Säve var också magister i läroverket i Visby och tidvis gymnastiklärare, teckningslärare, lokalpolitiker och publicist.

Säves vän och förtrogne, arkitekturprofessorn vid Konstakademin i Stockholm, Fredrik Wilhelm Scholander, försökte i flera år locka Säve att lämna Gotland för konstlivet i Stockholm.

De två brevväxlade i fyrtio år och utbytte högst personliga åsikter om allt från familjeliv till politik. Breven kryddades alltid med teckningar. Scholander ritade karikatyrer hur han tänkte sig att broder Säve skulle befria sig, sparka ut skolgossarna i Visby och flyga iväg och lämna stadens ruiner under sig.

Men Säve blev kvar i de gotländska plikterna och fornföremålen - och tur var väl det!


Insåg brevens värde
Scholander skrev 103 brev till Säve. Breven är fulla med karikatyrer och omdömen. Ibland handlar det om Carl XV:s makt över konstlivet och ibland om snåla politiker i Visby.

Medan både Säve och Scholander ännu levde insåg konsthistorikerna brevens värde.

Scholanders brev till Säve med alla teckningar är bevarade, men Säves brev till Scholander anses förlorade. Att läsa Scholanders brev ger många insikter om hur de två förtrogna tänkte. Vad Säve själv egentligen skrev kan vi dock bara ana genom Scholanders brevsvar.


6 000 teckningar
Själv drömmer jag om, att kanske en dag kommer någon att återfinna Säves brev med alla teckningar till Scholander - undangömda i ett arkiv i fel kartong.

Det finns dock minst sex tusen teckningar och akvareller av Säves hand att njuta av. Många original är spröda blyertsskisser - knappt synbara på numera gulnat papper.

Gotlands museum/Fornsalen och Almedalsbiblioteket öppnar lördagen den 9 april varsin utställning kring Per Arvid Säve. Säve är Fornsalens grundare och det är nu 200 år sedan han föddes. Direkt efter öppningen av utställningen i Fornsalen på lördag ger Jan Sundström en föreläsning till bilder om Säves teckningskonst - "Per Arvid Säve - gotlänningen som inte kunde låta bli att teckna!".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!