Våffeldoft och rekord- konst på årets Vårsalong

I år firar Vårsalongen på Korsbygården i Lärbro 15 år. Det gör man med besked. Fler än någonsin - 77 konstnärer från i stort sett hela ön - ställer ut och alla rum i tvåvåningshuset har i stort sett fullhängda väggar.

Urverk. Ann-Britt "Abbe" Johanssons "Ursäkta va e klockan?" kostar 850 kronor och ger mycket tid för pengarna.

Urverk. Ann-Britt "Abbe" Johanssons "Ursäkta va e klockan?" kostar 850 kronor och ger mycket tid för pengarna.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2009-04-11 04:00
- Vi kan inte bli större. Lokalerna räcker inte till mer - och huset är ju k-märkt så vi kan inte bygga ut heller, skrattar Torsten Grefberg från arrangerande Bygdegårdsföreningen Korsbygården.
Han ser nöjd ut, när GA träffar honom i folkvimlet bland våffeldoft och konstverk. Det gör besökarna också, där de studerar och diskuterar kring allehanda tekniker, motiv och format. Variationen är överväldigande och speglar väl bredden bland utställarna, varav närmare hälften gör sin debut på Vårsalongen.
18-åriga Elin Fahlstedt, Sjonhem, är med för andra året och har i år fått en mycket central vägg, en trappa upp.
- Jag ville måla hur man kan känna sig ibland, när allt är hektiskt runtomkring och man bara vill sjunka ner i vatten och sitta i lugn och ro, beskriver Elin en vilsam och lite suggestiv målning.
Hennes verk kostar 1 000-1 500 kronor och hon konstaterar att det är "jättesvårt" att prissätta.
- Jag fick sälja en del i fjol och det är jättekul att någon tycker om det man gör. Samtidigt är det lite svårt att skiljas från det man jobbat med. Det ligger ofta väldigt nära en själv. Men det är mest roligt att få sälja!

I en fönsternisch strax intill står en rostig bit plåt med en prislapp på 1 800 kronor. "Tiden och naturkrafter kan skapa konst. Plåten funnen vid Fårö fyr" har konstnären Stefan Possner skrivit.
- Vill du veta allt om emalj?
Frågan kommer från den Stockholmsbaserade emaljkonstnären André Zurawski, som sedan fyra år har ateljé - "Lilla gallerit, inte galleriet" påpekar han - i gamla kiosken vid Strandängens festplats i Lärbro.
- Ni kommer väl dit när det är Öppna ateljéer! konstaterar han mer än frågar.
Jo, våren är onekligen goda tider för konstälskare på ön. Förutom massor av mindre utställningar och ateljéer som håller öppet, inte minst i påsk, fortsätter Vårsalongen till och med måndag, då juryns respektive publikens pris ska delas ut.
Därefter, i pingsthelgen 29-31 maj, väntar Gotlands största konstevenemang Öppna ateljéer. I år öppnar 97 konstnärer - lokalt, nationellt och internationellt kända - sina dörrar i i stort sett varenda socken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!