Välkända Visbyvyer visas på Konstmuseet

Arkitektens ritningar. Finns utställda på konstmuseet.Foto: Rolf Jönsson

Arkitektens ritningar. Finns utställda på konstmuseet.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2011-10-08 04:00

Om någon, vem har satt sin prägel på det moderna Visby inom och utom murarna och runt om på ön?

Svaret är Per-Erik Nilsson, arkitekt från Hajdungs i Hejdeby, nu 85 år, och gotlänning sedan slutet av 50-talet.

Han har ritat om mängder av byggnader, bland dem sexvåningshuset som var fastighetskontor i kvarteret mellan St Hansskolan och Frälsningsarmén, Katolska kyrkan, Gotlands konstmuseum, Fornsalen, Wisborgskyrkan, Soldathemmet, kvarteret Vargen, Tjelvarskolan, Bergmangårdarna och fiskrökeriet i Herrvik.

Faktum är att Per-Erik Nilsson har byggt om halva staden och de moderna tilläggen syns men märks inte, säger förra stadsarkitekten Carin Johansson.

- Det handlar om volymer, säger Per-Erik Nilsson, vars motto är "längd gånger bredd gånger höjd = volym".

Ta chansen att se hans skisser, originalritningar och perspektiv i en ny utställning kallad "Det är inte hus, det är en happening" på Gotlands konstmuseum.

- Det färdiga huset kan beskrivas som en del i en sammanhängande sträng av pågående upplevelser från början till slut. Jag vet inte ens om det finns något slut, allting pågår, förklarar han.

Han har varit verksam på ön sedan slutet av 1950-talet, först som vikarierande stadsarkitekt, sedan som privatpraktiserande arkitekt.

Med ögon känsliga och öppna för harmoni har han skapat betydelsefulla byggnadsverk som satt spår, utan att dominera, i miljön.

- Det gäller att fånga rörelsen i rummet, säger Per-Erik Nilsson med en jämförelse mot hydraulik, alltså rörelse i vatten.

I sin yrkesutövning har han arbetat nära människan.

Med vilja att se och höra och lyhört har han fångat dynamiken med bärande och buret och volym som perspektiv.

För den som vill veta mer om Per-Erik Nilssons idéburna verksamhet som arkitekt kommer han att finnas med i den serie seminarier på konstmuseet under hösten.

Bland annat väntar en stadsvandring inomhus under hans ledning och ett samtal mellan honom och Sven Hedlund som är ny stadsarkitekt på Gotland.

Konstmuseet bjuder på ytterligare två utställningar i höst. Den ena, "Making places studio", fokuserar på föränderlighet i det offentliga rummet.

Det är ett projekt som handlar om staden och dess framväxande, kommunikation och konstnärliga uttryck i det offentliga rummet.

Här får besökarna själva skapa gatukonst som adderas till en gemensam utställning som visas på museet.

För skolorna väntar ett program under ledning av konstpedagogen Armin Scholler. Drömstaden är tema för årskurserna ett till fyra medan gymnasieklasser går ut i staden för att upptäcka platser för gatukonst.

I den tredje satsningen för hösten visas etsningar gjorda av korumpianen Erik Olsson i Sanda i en utställning i samarbete mellan konstmuseet och Gotlands konstförening.

Erik Olsson ägnade merparten av sitt liv 1919-2006 åt att med kritiska ögon och humor i bild och ord berätta gutarnas historier och historia.

Över 300 av Erik Olssons verk är skänkta till konstmuseet och i denna utställning kan besökarna möta Erik Olssons Gotland med gårdsmiljöer, båtliv, hamnar och människor.

Sedan 1992 finns Erik Olssons mosaik "Kojsa, kojsa kum" permanent utställd. Verkets titel är ett gotländskt lockrop som skulle kunna gälla för utställningshösten på konstmuseet i Visby. Gå dit och ta del av det offentliga rummet som skapats och skapas i stad och på land.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!