- Känner ni hur det plaskar runt fötterna? Å nej, vi blir blöta! Det är fullt av vatten här, vi är ju mitt i en vikingahamn!
Det är guiden Gertrud Lyrungs röst vi hör. Det är jag och knappt trettio personer till som ska på stadsvandring i Visby. Nu står vi mitt på Donners plats, det är 900-tal och vikingatiden har nått sin höjdpunkt.
Historisk teater
I publiken finns personer i alla åldrar. Frank Nordby med barnen Oskar och David kommer från Värmland och berättar att de går på stadsvandring för att få mer insyn i Gotlands historia.
- Det är lite svårt att förstå allt men det är ett roligt sätt att få höra historien. Hon lever sig verkligen in i alla berättelserna.
Vi är kvar på Donners plats, det är vår 1808 och allt har förändrats.
- Där kommer en finklädd herre, vi lockar hit honom och hör vad han har att berätta, säger Gertrud Lyrung och fortsätter:
- I tre veckor har ryssarna varit här, de har invaderat hela stan och är överallt. De äter av maten i våra hus och gör vad de vill!
Rösten är förtvivlad.
Efter att de olika karaktärerna "lämnat oss" berättar Gertrud Lyrung historien kring det vi just var med om. Hon börjar alltid sina vandringar med en introduktion på Donners plats. Där gör vi en vindlande resa genom tiden och får en bakgrund till varför Visby ser ut som det gör i dag. Vandringen fortsätter med berättelser om staden förr och nu.
- I slutet brukar vi sätta oss på Sankt Hansgatan en stund och försöka fånga upp atmosfären. Det handlar om en stad där människor har levt under så många århundraden och olika förhållanden. Det är viktigt att känna av atmosfären från gångna generationer, det blir som en liten meditation, berättar Gertrud Lyrung.
Mörkt och mystiskt
Det har blivit kväll och i ringmurens högsta torn, Dalmanstornet vid Östergravar, träffar jag Gunnar Bäck, eller Bäcken som han kallar sig. Han har medeltidskläder på sig, särk och huva, och i handen håller han en lykta. Den behövs för inne i tornet är det dunkelt. Där utanför sjunker solen snabbt och himlen färgas spräckligt röd. Luften vibrerar en liten aning. Gunnar Bäck håller i en kvällsvandring genom Visby där fokus ligger på sägner och spökhistorier från 1200-talet fram till 1900-talet.
- Vilka historier jag berättar kan variera lite. Men allt har en historisk bakgrund, det är viktigt. Man kan inte hitta på, då blir det bara fantasy.
Vandringen startar just här i Dalmanstornet och går längs ringmuren ner till Rackarbacken, där bödlarna förut bodde, och vidare till en av kyrkoruinerna. En av kvällens historier handlar om mordet på Gustav III. Den börjar i Dalmanstornet och avslutas vid ett hus på Sankt Drottensgatan, där hans mördare sägs spöka i ett av rummen. I det rummet har ingen bott sedan 1792.
Under kvällens gång blandar Gunnar Bäck gutamål, gotländska och även lite tyska.
- Jag improviserar, det är kul. Man får känna sig för, hur publiken är. Det viktiga är att bevara alla sägner och legender som finns.
Han berättar att det har hänt att människor svimmat på vandringen - och inte av vätskebrist.