Under 2009 kom det ut två handböcker om vandringsleden från Sydfrankrike till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien.
Nu föreligger en av dem i sin tredje och uppdaterade upplaga, nämligen "Vandra till Santiago de Compostela" av Ewa Hellström-Boström, även känd för sin nyutkomna "Alpflora" och en del andra vandrarböcker.
Boken inleds en kort presentation av innehållet och följs av en berättelse om hur vandringen av pilgrimsleden till Santiago de Compostela blev en tradition redan under medeltiden.
Efter detta följer många tänkvärda synpunkter på planeringen av vandringen.
Det börjar med ett resonemang om årstidernas lämplighet för en vandring och presumtiva vandrare avråds från att vandra under juli och augusti, dels på grund av värmen och dels för att dessa månader är semestertid i Spanien och det kan vara svårt att få logi på de många härbärgena.
Vi får också synpunkter på bl.a. hur lång tid vandringen kan ta och om de många härbärgena, deras öppettider, mat och dryck, hur man reserverar plats och tar sig till startpunkterna i Frankrike och Spanien.
Efter detta kommer synpunkter på utrustningen, t.ex. gångkläder, skor, vandrarstavar, ryggsäck, förbandsutrustning, vattenflaska och penningbälte.
I detta kapitel ger författaren också råd om hur man ska gå i sluttningar resp. motlut.
Det är dock 80 mil som ska klaras av om man vill gå hela leden och det behövs en del teknik för att någorlunda oskadd klara av detta.
Det krävs också att man i förväg hemma har tränat upp sig, helst med så tung ryggsäck som man räknar med att bära under vandringen.
Efter detta följer bokens huvuddel med beskrivningar över de 34 dagsetapper som författaren föreslår.
De varierar i längd från lite mindre än 20 km till lite mer än 30 km.
Här finner man också beskrivningar av sevärdheter längs vägen, information om härbärgen, längd på de olika delsträckorna och i vissa fall även om höjden över havet.
Till varje dagsetapp hör också en ganska detaljerad karta, med information om bl.a. logi av olika slag, matställen, kyrkor och ruiner, järnvägs- och busstationer, broar, tunnlar och, inte minst viktigt, vattenfontäner.
Längs vissa delar av pilgrinsleden finns alternativa leder, som också är inprickade. Det kanske till en början känns lite ovant att kartans nordpilar är riktade ungefär mot höger, men man går ju faktiskt västerut.
Jag saknar dock nivåkurvor så att man kan se vad man under vandringen råkar ut för i fråga om uppförs- och nerförsbackar. Det hela avrundas med sex sidor om resp. härbärgens kapacitet i fråga om sängplatser, öppethållning, men också adresser.
Alla kan också nås på en gemensam webbplats.
Boken är också vackert illustrerad med många färgfoton.
Om jag själv hade tänkt att göra denna pilgrimsvandring skulle denna bok med största säkerhet finnas med i bagaget och kompletterad med den alpflora jag tidigare nämnde.