Vänföreningen tackas med avskedsutställning

Gotlands konstmusei vänner beslutar vid ett möte i dag, om att definitivt upphöra.

Kultur och Nöje2006-03-04 06:00
Samtidigt så uppmärksammas vänföreningen genom en utställning med ett urval av den konst som föreningen under åren har skänkt till konstmuseet.
- Vi blir äldre och äldre och det finns inga som vill ta över. Vi kände oss passerade och tyckte att det var dags att summera det hela. Då blev det här urvalet på utställningen.
Det säger Jan Brunius, ordförande för vänföreningen och också konstmuseets förste intendent när museet kom till 1988. Utställningen, som öppnar i dag, visar alltså ett urval av den konst som föreningen köpt in. Gotlands konstmusei vänner startade redan 1982 och började redan då att med hjälp av medlemsavgifter köpa in konst som sedan skänktes till museet.
När musset invigdes sommaren 1988 fanns alltså redan ett antal konstverk från föreningen. Bland dessa fanns Stig Alyhrs stora olja Solnedgång från 1985 och Sven Joanns porträtt av Hjördis Pettersson från 1984. Båda dessa finns med bland det urval som nu ställs ut. 21 av 32 konstverk finns med. Här ingår då också John Kandells kafémöbel Camilla.
- De verk jag nog gillar bäst bland dem som finns med på den här utställningen är Göran Lagers Djurfigur, porträttet av Hjördis Pettersson och skulpturen av Lars Olof Loeld, säger Jan Brunius, som inför utställningen i går höll en presskonferens ihop med konstmuseets nuvarande intendent, Angelica Blomhage. Nu är det alltså slut med konstverk som skänks till museet från vänföreningen. Och från kommunen kommer inte några större bidrag. Förra året var det 20 000 kronor.
- Det motsvarar i stort sett ett konstverk. Det är synd. Det innebär att det blir stora brister i samlingarna. Vi får låna konst av konstnärerna i stället. Det är inte hållbart i längden och det är inte schyst mot konstnärerna. Vi får försöka hitta andra vägar, söka bidrag hos olika fonder eller hitta samverkanspartners, säger Angelica Blomhage.
Utställningen med ett urval av skänkta konstverk som öppnas i dag på konstmuseet och som pågår till och med 23 april, är en slags avslutning och sammanfattning och ett tack från museets sida. Jan Brunius berättar om hur vänföreningen kom till för att verka för att ett museum skulle bli till och hur sedermera museet också förverkligades.
- Föreningen startade hösten 1982 och första årsmötet hölls i maj 1983. Harvey Andersson, Konst i När, som avled för inte så länge, var initiativtagare. I styrelsen fanns Erik W Ohlsson som sekreterare. Andra var exempelvis Gunnar Svahnström och Kerstin Ostwald.
- Kommunen utredde också om ett konstmuseum och 1986 presenterades tre olika förslag, tingshuset vid allekvia, Roma Kungsgård och Lilla S:t Hansskolan, berättar Jan Brunius och fortsätter:

- Gunnar Svahnströms stora tal på DBW bidrog nog till att det hela blev av. DBW skänkte en miljon kronor och Brucebostiftelsen lika mycket. 1987 blev jag konsult för museet och från 1 januari 1988 föreståndare och förste intendent. Sommaren det året hölls den första utställningen.
Jan Brunius blev också tillfrågad om vänföreningen skulle fortsätta och han hade själv erfarenhet från vänförening från den tid han hade arbetat i Göteborg och tyckte det var bra om föreningen fortsatte verka.
- Men vi blir äldre och äldre. Det finns nu bara några få raska i 60-årsåldern. Resten är äldre och det finns inga som vill ta över. Allt har sin tid, säger Jan Brunius.
Förutom tidigare nämnda konstnärer och deras verk som finns med på den i dag öppnade utställningen finns verk av Pye Engström, Anne Nilsson, Rune Grönfjord, Stig Olson, Georg Lodström, Sigfried Schütze, Staffan Rosvall, Mats Jungstedt, Björn Hammarström, Bo Englund, Nils G Stenqvist, Anita Gordh och Channa Bankier.
De två sistnämndas verk ingår i museets basutställning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!