Var finns fler Gotlandsmotiv signerade Olof Hermelin?
En tavla donerades nyligen till Länsmuseet av Soldathemmet, en finns avbildad på släkten Hermelins hemsida och en finns med i Bengt G Söderbergs bok "Konst på Gotland 1800-1920".
Efterlysningen görs av Sven Tiberg, samlare och intresserad av konstnären. Ett intresse som väcktes när han i början av 1980-talet flyttade in i Stocksund med gatuadressen - Olof Hermelins väg.
- Jag bor tvärsöver vägen mot huset han byggde i slutet av 1800-talet. Då visste jag inte vem han var eller varför han givit namn åt vår väg. Någon berättade att han var konstnär och mitt intresse väcktes, berättar Sven Tiberg.
- Jag upptäckte hans tavlor och blev förtjust, hans naturscenerier är ofta hämtade från Olofs och mitt grannskap söder om Långängens gård i Stocksund. Det är väl inte bara jag som tycker om konst som avbildar egna smultronställen.
Men Olof Hermelin har således även hämtat motiv från bland annat Gotland. Hit gjorde han en resa 1873 och Sven Tiberg tror att det även blev ytterligare några. Att han är intresserad av eventuella Hermelinska Gotlandsmotiv är inte så konstigt. Sven Tiberg är född i Visby, fadern var officer på I 27, farfar var rådman och bodde i fastigheten där Munkkällaren nu finns. I dag är Sven sommarboende i Klintehamn.
Men så många Hermelintavlor med Gotlandsmotiv har han inte hittat genom åren. På den Hermelinska släktens hemsida finns en med motiv från ringmuren. Och Bengt G Söderberg bokvisar en från Galgberget.
- Men där har konstnären tagit sig den konstnärliga friheten att flytta om objekten i målningen, något som han inte sällan gör.
Men det senaste "fyndet" är således den målning som Soldathemmet vid sin stängning donerade till Konstmuseet. Den fick Sven Tiberg korn på när han frågade runt på olika institutioner i Visby och på Landsarkivet visste man besked om denna. Tavlan, som för närvarande förvaras i Länsmuseets Kajserportsförråd, är målad 1883 med motiv från Rackarbacken och skänktes ursprungligen av konstnären till Soldathemmet.
På baksidan står nämligen skrivet "Till Soldathemmet i Wisby med tillönskan af trefvnad däri. O Hermelin". Nu har man dessutom lagt till: "Donerad av Soldahemmet Wisborg år 2005".
Men Sven Tiberg är således övertygad om att det finns fler Gotlandsmotiv signerade Hermelin.
- Han är en produktiv konstnär och bör ha målat ett antal tavlor som rimligen sålts på Gotland. Fornsalen äger ytterligare en tavla med motiv som dock inte klart kan sägas att det är från Gotland vilket är otypiskt för Hermelin där motiven oftast går att härleda.
Vanligen är tavlorna signerade "O Hermelin". Hans verk finns relativt ofta med på auktioner som Bukowskis men priserna varierar kraftigt, 5 000-80 000, beroende på motiv och kvalitet.
Så finns det någon som har kännedom om ytterligare "Gotlandshermelinare" är Sven Tiberg tacksam för upplysningar..
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!