Vårauktioner med en hel del gotländskt

Snickarmästare Göte Karlsson vid Sions i Träkumla har tillverkat utfodralet till Vidar Malmstens väggur som blir sista utropet vid Bukowskis.

Snickarmästare Göte Karlsson vid Sions i Träkumla har tillverkat utfodralet till Vidar Malmstens väggur som blir sista utropet vid Bukowskis.

Foto:

Kultur och Nöje2008-04-22 04:00
Mer av allt! Möjligen skulle man kunna sammanfatta auktionsutbudet på de ledande auktionshusen med den kommentaren. Det rör sig om de nu i dagarna påbörjade auktionerna på landets ledande auktionshus - Stockholms Auktionsverk och Bukowskis.
Auktionsverkets Moderna Kvaliténs objekt visades till den 21 april, med auktion den 23-24 april. Bukowskis Moderna hade visning under perioden 1-20 april, med auktion 21-25 april.
Auktionsverket har 1 366 objekt förtecknade i sina två kataloger med ett totalt utropspris om cirka 48 miljoner. I år profileras auktionen med att särskilt uppmärksamma konstnärer som varit nominerade till - eller vunnit det prestigefyllda nordiska konstpriset "Carnegie Art Award". Konstpriset som är ett av världens främsta, firar i år 10-årsjubileum.
Bland konstnärerna märks de namnkunniga Karin Mamma Andersson, Max Book, Lena Cronqvist, Linn Fernström, Jockum Nordström och Dan Wolgers. Det är en medveten satsning av Auktionsverket att arbeta med samtidskonsten, som idag står för närmare 20 procent av konstutbudet hos dem. En yngre design- och konstintresserad publik har ett mindre intresse för de "gamla" etablerade namnen.
Men i vanlig ordning ges naturligtvis ett tillfälle att se många objekt av den svenska konsthistoriens stora namn som Gösta Adrian Nilsson "GAN", Albert Amelin, Leander Engström, Carl Kylberg, Isaac Grünewald med flera. Auktionens högsta utropspris har Otto G Carlsunds (1879-1948) stramt eleganta "Komposition med musikinstrument" fått, med ett utropspris om 2-2 500 000 kronor.
I konsthantverksavdelningen återfinns en av Tyra Lundgrens (1897-1979) omtyckta fåglar i chamotterat stengods med utropspris om 6-8  000 kronor.

*
Bukowskis katalog upptar 1 468 utrop med ett utropsvärde om 70 miljoner, något som man omtalar som "det högsta utropsvärdet någonsin för en modern auktion i Norden". Inte konstigt då katalogen innehåller ett flertal verk med miljonnoteringar. Auktionens dyraste objekt är Marc Chagalls (1889-1985) "La table" - en målning som äger allt det som en Chagall "skall" äga.
Här återfinns det svävande brudparet omslutna av en färgrik blomsterprakt med en inramning av blå toner, en bild med utropspris om 3-5 miljoner. Katalogen upptar inte mindre än 25 verk av Chagall med utropspriser från 25 000 kronor till det nyss nämnda.
Asger Jorn (1914-1976) vinner alltmer intresse. Nu senast uppmärksammades Jorn med en mindre retrospektiv utställning på "La Maison du Danemark" vid Champs Elysées i Paris. Bukowskis har ett av Jorns mer centrala verk till försäljning, "Pixilated garden", med ett utropspris om 1,3-1,6 miljoner.
Delar av den svenska samtidskonsten har även den fått höga utropspriser. Cecilia Edefalks (f 1954) monumentala "Dad", har ett utropspris om 2-2 5000 000 kronor. Den laddade och stämningsfulla målningen med sin intensiva röda färg kan på ett också intressant vis säga något om marknaden för samtidskonst. Konstnären fick själv cirka 13 500 kronor för målningen 1988, galleristen lika mycket.
När målningen såldes på Bukowskis moderna auktion 2004 blev Edefalk den högst betalda samtida nu levande svenska konstnären då målningen såldes för 1 210 000 kronor . Edefalk erhöll då cirka 60 500 kronor i följerättsersättning, det som tidigare kallades för "Droit de suite-ersättning".
Karin Mamma Anderssons (f 1962) eftertänksamma verk "Roliga timmen" har fått pryda katalogomslaget, också det en målning i det större formatet (80x122 cm) och som fått utropspriset 1,5-2 miljoner.

*
Ett måleri i det mindre formatet är Bror (Oscar Eugen) Börjesons (1903-1987) "Tussilago" i storleken 22x16 cm. Börjeson var barnhusbarnet som kom som fosterbarn till Gotland och växte upp i Roma. Han kom senare att återvända till ön och byggde en ateljé i Eksta, det hus han själv kallade för "fem öppna spisars hus" - "Stenhuset".
Han uppmärksammades med en utställning på Konstmuseet i Visby 2003 - en utställning som producerades i samarbete med Gotlands konstförening. Den mycket läsvärda utställningskatalogen innehåller personligt hållna artiklar om Börjeson skrivna av journalisten Helen Körner och filmaren och författaren Carl-Henrik Svenstedt.
Börjesons verk är mycket sällsynt förekommande på auktionsmarknaden - och trots målningens lilla format blir säkert slutpriset högre än utropspriset som satts till 8-10 000 kronor.
Som sista utropsnummer hos Bukowskis återfinns ett väggur ritat av Vidar Malmsten (1924-1969), son till Carl Malmsten. Vidars formspråk var mjukare och mindre strängt än faderns. Den vackra bemålningen har gjorts av Liselotte Malmsten, Vidars hustru.
Själva urfodralet är förfärdigat av den välkände snickarmästaren Göte Karlsson i Träkumla. Göte Karlsson har tillverkat ett tiotal ur av denna typ på uppdrag av F:a Carl Malmsten. Det skickligt och elegant utförda hantverket har fått det mycket modesta utropspriset om 8-10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!