Vardagssysslor och Fåröljus på Fornsalen
Trots att stora delar av Fornsalens lokaler och gård mest påminner om en större byggarbetsplats så är det bara en månad kvar till den stora återinvigningen och Länsmuseet åter öppnar portarna - inte bara för turister utan kanske i ännu högre grad för gotlänningarna och alla öns skolor som här kan hämta kunskaper.
Och bara för att orientera lite om allt det som komma skall höll personalen och de ansvariga i går en information om sommarens alla utställningar. Även om Linnéåret och 300-årsdagen den 23 maj står i fokus så handlar inte alla utställningar om detta. Även om Sara Eliasson under presentationen stod i indirekt kontakt med "Herr professorn". I en portör, lik den Linné hade och samlade de föremål han tog med sig från sin gotländska resa, hade Sara Eliasson samlat en del föremål från de kommande utställningarna.
*
Den 16 juni öppnar Fornsalen med samproduktionen "Kaos von Linné" som gjorts tillsammans med Riksutställningar med benäget bistånd av Vetenskapsrådet och Vetenskapsakademien. Utställningen turnerar landet runt men kommer tillbaka till Gotland under sommaren.
Utställningen har flera syften: Att visa att all ordning inte är av godo och att allt kaos inte är av ondo. Och tvärtom. Vi möter nu levande vetenskapsmän och konstnärer och mer eller mindre överspelade teorier om människans natur. Utställningen tvingar besökaren att utgå från sig själv och värdera vardagsföremål och vardagsföreteelser utan synbar inbördes ordning och ställs inför rena övertydligheter liksom frågor omöjliga att besvara.
Samtidigt öppnar utställningarna "Världsarvet hansestaden Visby", "Spillingsskatten", "Unika medeltida möbler", "10 000 på Gotland", "Ingela Karlsson", "Kontakt" och "Året på Gården" vid Norrbys museigård i Väte.
Den senare är en fotoutställning som länsmuseet producerar i samarbete med hembygdsföreningarna på Gotland. Fotografier från gårdsarbetet på Norrbys har också tagits med.
Utställningen visar fotografier från många av de arbetsuppgifter som fanns på en bondgård mellan 1920-1970. Dock finns betydligt fler bilder av säsongsbundna sysslor än dagligt hushållsarbete. Av de hundratals bilder som hembygdsföreningarna bistått med har ett 60-tal valt ut till utställningen.
*
Av de mera traditionella och historiska utställningarna inne på Fornsalen sticker naturligtvis "Spillingsskatten" ut en aning, nu i helt ny skattkammare där Spillingsskatten har fått eget rum. Till skatten är också en omvärldsbild kopplad och lite sensationellt har låset till den grankista där Spillingsskatten förvarades gått att konservera och här finns alltså detta fungerande vikingatida lås till allmänt beskådande.
Världsarvet möter besökaren redan i entrén, men ytterligare tre rum fylls av en utställning om Visby från vikingatiden fram till våra dagar. Också här betonas staden Visby som en del av världen.
Den arkeologiska utställningen "10 000 på Gotland" för besökarna tillbaka till den äldsta stenåldern och sedan genom historien fram till vikingatid, och den här gången har en del krut lagts på att pedagogiskt förklara vår egen historia för barn och ungdomar. Vi får följa olika föremål och människans sätt att leva genom stenålder, bronsålder, äldre järnålder och yngre järnålder.
I Sverige finns få möbler bevarade från medeltiden, men från Gotlands kyrkor finns ett tiotal bänkar, några kistor och en skrivpulpet som använts i kyrkorna. Möblerna var vanliga i kyrkorna men fanns även i städernas borgarhem och i köpmännens butiker och nu visas de i utställningen "Unika medeltida möbler".
*
"Kontakt" är Fenomenalens nya utställning där man kan testa och göra själv om hur vi använder den elektriska energin. Här kan vi testa vad en hemmakväll kostar i reda pengar och hur vi kan göra för att spara både energi och pengar. Är det skillnad på vanliga lampor och lågenergilampor, är det farligt att föna håret i badrummet och hur är det här med att ha teven ställd på stand-by?
Med det klassiska formspråket som grund har keramiker Ingela Karlsson i Fide utvecklat nya bruksföremål. Hon uttrycker själv att hon ser en utmaning i att försöka hitta en form - ett uttryck i det enkla och vardagliga. Inspirationen kommer från barockens fat, tallrikar och kannor av fajans. De konvexa och konkava formerna och de genombrutna gallerskålarna har blivit något av ett varumärke för Ingela som ställer ut på Fornsalen från 16 juni och hela sommaren.
På Konstmuseet blir det två utställningar med start 30 juni, dels "De sökte ljuset - Fårö i bildkonsten" och "Step by step - ett första utkast".
Fårömålarna består av ett 50-tal målningar från 1600-talet och fram till dagens konstnärer som Eva Ek-Scaheffer och Sunniva Kellquist. Det är Jan Sundström, känd krönikör på denna sida, som gjort urvalet och texterna om dessa målare där den förste friluftsmålaren Bengt Hedberg och Ivan Aguéli naturligtvis finns med. De berömda "Kutatavlorna" som förvaras i Fårö kyrka visas dock i form av kopior på sommarens utställning.
Samtidigt med utställningen presenteras också en ny bok som, bland annat, berättar om konst och litteratur med anknytning till Fårö, från medeltid till nutid.
"Step by step" är en del av konstnären och curatorn Andreas Gedins forskningsprojekt som han arbetar med som doktorand i fri konst vid Valand. Utgångspunkten är temat upprepning och innefattar ämnen som omtagning, repetition, tolkning, ursprung, identitet och trauma. Genom att blanda sina egna verk med utvalda verk av andra konstnärer resonerar Gedin kring dessa ämnen.
Ett centralt verk i utställningen är Gedins "Omtagningar av ett gammalt hus", ett diabildsspel där han använder det så kallade "gotlandshuset" som utgångspunkt för spekulationer kring utställningens tema; vad innebär det att något är föremål för citat, upprepningar och omtagningar?
Spännande utställningssommar med något eller mycket för alla är att vänta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!