Vårdplanen för ringmuren samlar damm i en bokhylla
Om detta och framtiden berättade Jörgen Renström vid en föreläsning i går kväll på Sävesalen, men GT träffade honom redan innan mötet för att han skulle berätta om läget för norra Europas kanske mest intressanta och ståtliga byggnadsverk, ringmuren som omger världsarvsstaden Visby.
<span class='mr'>*</span>
Jörgen Renström gjorde år 2001 på Riksantikvarieämbetets uppdrag en vårdplan för de närmaste 100 åren, men sedan har ingenting hänt.
-Ingenting har gjorts sedan Ce-menta avslutade sin sponsorkampanj 1995 som inbringade 10 miljoner kronor till murens upprustning, eller sedan Ringmurens Dag lades ner, berättar Jörgen Renström.
-Då gjordes en del nödvändiga restaureringar och det skrevs dessutom en bra rapport från de arbetena, säger han.
Men när det gäller förvaltningen av ringmuren är Jörgen Renström klar över vad som krävs.
-Någon måste satsa närmare en miljon om året för en långsiktig och klok vård av muren, det handlar om att på sikt ersätta alla cementfogar och att ständigt rensa muren från oönskad och skadlig växtlighet, säger han.
Den problematik som fanns under 1970- och 1980-talet med koldioxidutsläpp är idag historia.
-I England har de idag en helt annan energiförsörjning och även våra egna avgasproblem är för mu-rens vidkommande helt borta, säger han.
<span class='mr'>*</span>
Det är alltså den oklara förvaltningssituationen och bristen på pengar som är det speciella. Det är kommunen, enligt ett riksdagsbeslut 1880, som äger muren men det är staten genom först Vitterhetsakademien och senare Riksantikvarieämbetet som har fått vårdnaden.
I över 100 år har alltså staten skött muren genom olika typer av finanseringar, men under senare tid har det upphört.
Riksantikvarieämbetet har försökt lämna över ansvaret till kommunen och hade också förhandlingar med Hans Klintbom och Inger Harlevi under det senaste borgerliga styret, men kulturdepartementet och Marita Ulvskog sa nej, det var alldeles för viktigt för att vara kommunens angelägenhet.
Ämbetet ville då överlämna ansvaret till Fastighetsverket, som också sa nej, de ville i så fall ta hela ansvaret för alla kulturhistoriska byggnadsverk i Sverige - eller också inget alls.
-Det innebär att Riksantikvarieämbetet fortfarande har ansvaret, men de har inga pengar och ingenting händer, säger Jörgen Renström.
Vad som händer närmast är att Visby Världsarvskommitté kommer att uppvakta kulturdepartementet och /eller riksdagen och påvisa den ohållbara situationen.
-Riksantikvarieämbetet stödjer förslaget om att regionala myndigheter tar ansvaret och med sikte på detta vara med och skapa det kuns-kapsbaserade eu-projektet "Ruinett", säger Jörgen Renström.
Läget är nämligen prekärt vad gäller kunskaperna om muren, både på ämbetet och lokalt är de som jobbat med muren på väg att pensioneras.
-Och vårdplanen, som står i bokhyllan, är det ingen som har ens har tittat på, säger Renström.
<span class='mr'>*</span>
Ringmurens skick är oklar. Hälften av ytan, 26 000 av de 52 000 kvad-ratmetrarna, är fortarande fogad med cement, något som kommer att ge problem på sikt eftersom cementen urlakar kalkbruket där bakom.
-Jag uppskattar att vi behöver 700 000 kronor om året de närmaste 100 åren för att sakta men säkert byta alla cementfogarna och rensa bort växtlighet för att slippa risken att spränga bort bitar ur muren. Växtligheten ökar snabbt, och även här behövs ett lugnt men säkert underhåll, säger Jörgen Renström.
Allmänheten förväntar sig naturligtvis att detta skall skötas och ingen vet i dag om att det inte fungerar.
-Ingen satsar i dag en spänn på norra Europas ståtligaste byggnadsverk, det finns i dag inga organiserade visningar eller guidningar, totalt är det ett ganska svalt intresse, säger Jörgen som naturligtvis tycker det är bra med privata initiativ, men som inte ser detta som en slutlig lösning.
När man talar om muren så tänker man naturligtvis också på alla kyrkoruinerna i Visby som lider av samma problem, framför allt med växtligheten.
-Här satsas inte heller några pengar, skillnaden är att detta inte är någon kommunal angelägenhet. Ruinerna både ägs och skall skötas av staten, säger Jörgen Renström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!