Varför brandbomber och stenar i vårt lilla land?

Den goda välfärdsstaten famlar efter förklaringar till varför ordningsmakt och brandmän möts av ungdomar med stenar och brandbomber. Föräldrar, skola och arbetsliv ska hindra ungdomsvåld och kravaller som hotar samhället, säger många politiker.

Kultur och Nöje2009-11-18 04:00
Men är inte detta som att springa och gömma sig och skylla på andra? Det vi nu ser av skadegörelse och bränder är ett oroande samhällspolitiskt dilemma. Är det inte dags att våra politiker vaknar och ser skeendet som det är?
Under 1970-talet skakades Italien av våldsamma aktioner utförda av de så kallade Röda brigaderna, en rörelse som ingen riktigt kunde lokalisera eller beskriva. Röda brigaderna angrep välfärdstatens normer genom skadegörelse och mord.

Blev en "bibel"
Antonio Negri, filosofiprofessor, anklagades år 1979 såsom inspiratören bakom Röda brigadernas terrorism. Negri flydde till Frankrike, men fick återvända till Italien 1997 och sattes i en slags husarrest.
År 2000 publicerade Negri boken "Empire" tillsammans med amerikanen Michael Hardt, även han professor i filosofi. "Empire" översattes till 22 språk (även svenska) och blev en "bibel" för västvärldens radikala ungdom och särskilt de som protesterade mot den ekonomiska världsordningen i Genua, Seattle och Rom i början av 2000-talet.
Våldsamheterna i Genua och Seattle, och att Negri och Hardt var på gång med en ny bok med titeln "Multitude", gjorde att jag i början av 2003 förhandlade med Negri om att göra en intervju med honom för Sveriges Television. Efter många om och men sa Negri okey.

Mötte Negri
I februari 2003 står jag utanför Negris bostad på Via Genovese i Rom med ett italienskt filmteam. Jag var spänd inför mötet med denne man och det att Negri till sist krävt att min intervju skulle göras på italienska...
Vem har makten över världen? Det har blivit den vanligaste frågan till Antonio Negri de senaste tio åren och det blev även min första fråga. En viktig fråga tänkte jag, men också barnsligt naiv. Vanliga svar på frågan om makten i världen brukar bli "vi alla", eller "regering och parlament", eller "staten", eller "USA", eller "Microsoft" och så vidare.
Författarna Negri och Hardt menar att det diffusa förhållandet mellan alla olika makter som styr vår värld är just det som menas med begreppet globaliseringen. Det är en helt ny och annan maktstruktur än territorier och välfärdsstater.
Den nya diffusa och globala imperialismen är på väg att upplösa det vi menar med demokrati. Makten har flyttat från folk och nationer till makter som är ogripbara och tillslutna för våra sinnen. Det skeendet ingår i det Negri och Hardt kallar "multituden" och den förklarar det till synes meningslösa våldet mot välfärdstaten med hjälp av stenar och brandbomber, menar författarna.

Utopi och anarism?
Negri och Hardt säger i sin andra bok "Multitude" (översatt till svenska) att summan av alla viljor och drivkrafter bör vara makten i världen. Författarnas budskap är att de vill se en mobilisering av mängden viljor och drivkrafter. Budskapet låter som allt mellan intellektuell utopi och total anarkism.
Innan jag ringde på Negris dörrklocka på Via Genovese i Rom föreställde jag mig en kraftfull gestalt full av åsikter om hela världens politiska framtid, men när han sitter framför mig ser jag en trött och blek person. Kanske är det åren av flykt och husarrest, tänkte jag.
Han svarade på mina frågor med det han redan skrivit, men kanske som en artighet mot mig som svensk exemplifierade han sina teser om imperialismen genom att berätta om Gustaf II Adolf och krigen mellan katoliker och protestanter på 1600-talet!

En tredje bok
Under protesterna i Genua och Seattle såg den radikala vänstern en pånyttfödelse av år 1968. Boken "Empire" gav vägledningen, ansåg många. Men hur är det idag, tio år senare, och efter Negris och Hardts tredje bok "Commonwealth" som kom i år?
Under kravallerna i Frankrike hösten 2005 kunde ingen lokalisera en organiserad styrning av protesterna. Enbart skadegörelsen var målet och meningen, och med mediernas hjälp spreds inspiration för eländet blixtsnabbt till flera städer, sa många iakttagare.

Skolor brinner
I Sverige tänker vi nu på att skolor brinner, att brandmän möts av bensinbomber, och att unga poliser, som offrat mycket inlevelse för att komma till tals med ungdomar, plötsligt får våldet emot sig. Den som söker förståelse i det förefaller söka förgäves.
Och den som söker förståelse i Negris och Hardts mäktiga bok "Commonwealth" om makten i världen får inte heller svar på det som sker.
Författarna som sägs vara inspiratörer för en ny ekonomisk samhällsordning skriver både poetiskt och till synes insiktsfullt om makten i sina två första böcker. Den nu aktuella tredje "Commonwealth" är skriven i resignation inför skeendet ute i verkligheten, anser många kritiker.
Är det en varningssignal?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!