Vårgalleri väcker livsstilstankar

Med årets vårgalleri på Langska huset tar öns hemslöjdsförening del i klimatdebatten.

Miljöbilar. "Färgglada miljöbilar bedårar som hoppfulla blommor i en mörk nutid". Så skriver Siv Bergentz om sitt bidrag till vårgalleriet.

Miljöbilar. "Färgglada miljöbilar bedårar som hoppfulla blommor i en mörk nutid". Så skriver Siv Bergentz om sitt bidrag till vårgalleriet.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2008-03-15 04:00
Men titeln "Växthuseffekt" är dubbeltydig. Dels vill man väcka tankar kring vår livsstil och kring slöjden och hantverkets roll och betydelse. Dels är vårgalleriet ett växthus i sig.
- Hemslöjden är som en plantskola, vi vill vara ett drivhus för hantverk och kreativa idéer, menar hemslöjdskonsulent Frode Falkenhaug.
Ovanligt få har lämnat bidrag till det fjärde vårgalleriet i Hemslöjdens regi. Elva konsthantverkare finns representerade mot i vanliga fall ett 20-tal.
Enligt Frode Falkenhaug visste man att årets tema kunde upplevas som svårt eller rent av avskräckande, att det kan uppfattas som integritetskränkande att diskutera och ifrågasätta vår livsstil.
- På sätt och vis skulle det varit lika intressant om vi inte hade fått några bidrag alls, säger Frode Falkenhaug, som tror att den hållbaraste strategin för framtiden är att ta vara på alla små delar som bidrar till en hållbar utveckling.
En av de som sagt sig först ha blivit provocerad av temat är Ulla Ragnarsson. Men så började hon fundera. Den kära keramikmuggen, gjord av hantverkskollegan Ulla Ahlby, är ett ting som tillverkats med omsorg. Den vårdas, används ofta och räcker länge. Inget snabbt utbytbart slit och släng.
Ur funderingarna skapades flera ting till utställningen, papper av bomullslump, bananskal och trädsvamp med ingjutna dekorationer, samt tygblommor till bordet.

Ulla Ahlby har bland annat gjort lerfat för krasseodling, att använda om och om igen hemma i köket. Britt Dahné väcker i fritt broderi funderingar kring "Cykling-recykling". Bengt Ekström har snickrat en trädgårdsbänk som vem som helst vid behov ska kunna reparera, eller till slut återvinna. Och Zigge Holmberg väcker med sitt "datormåleri" tankar om människans roll i naturen. För att nämna några.
Frode Falkenhaug önskar att hantverket ska ge respekt för tingen. Att man genom att omge sig med färre föremål ska få större glädje av dem, och vårda dem med samma omsorg som de är tillverkade. Att de ska vara länge och få en historia att berätta.
Med vårgalleriet vill man ställa frågan: "kan slöjden och konsthantverket bli mer än symboler för en hållbar livsstil?
Utställningen pågår till den 3 april.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!